Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ambulanceverpleegkundige Franciska kreeg te maken met geweld: “De politie is mijn beste vriend”

Premium

Ambulanceverpleegkundige Franciska kreeg te maken met geweld: “De politie is mijn beste vriend”

Het is bijna niet te bevatten: een agent, ambulancemedewerker of therapeut die hulp komt verlenen en dat moet bekopen met ernstig fysiek letsel. Wanneer ambulanceverpleegkundige Franciska Vrij (52) met geweld te maken krijgt, helpt haar professionele houding haar ermee om te gaan.

“Mijn vader was de enige die het niets vond dat ik na mijn kantoorbaan als opleidingsadviseur in het ziekenhuis weer als verpleegkundige ging werken. Dit keer op de ambulance. Hij vond het veel te gevaarlijk. Mijn man kent me, hij wist dat ik er gelukkig van zou worden. En hij had gelijk. Op de ambulance is geen dag hetzelfde. Ik kom op allerlei plekken, in allerlei situaties. Ik help mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking, vaak in hun huis maar soms ook op straat.”

“In 5% van de gevallen krijg ik dan te maken met geweld. De maatschappij is veranderd en mensen zijn agressiever, zeker als er alcohol in het spel is. Zoals een tijdje geleden, toen wij na een bloemencorso een man moesten ophalen die laveloos op straat lag. Het was al laat, het feest was afgelopen. Uit ervaring weet ik dat de mensen die er dan nog rondhangen rottigheid willen. Er werd gescholden en mijn collega werd geduwd. Gelukkig hielp de politie ons. Dat is het fijne van een melding bij 112, de politie is er altijd bij. Zij zijn mijn beste vriend, dankzij hen ben ik veilig.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen