Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Béatrice kreeg een agressieve vorm van borstkanker: “Ik dacht: wat oneerlijk dat ik zo jong doodga”

Premium

Béatrice kreeg een agressieve vorm van borstkanker: “Ik dacht: wat oneerlijk dat ik zo jong doodga”

Béatrice (47) kreeg eind 2013 te horen dat ze de meest agressieve vorm van borstkanker heeft: 65% van de patiënten overlijdt binnen 10 jaar. Béatrice is er nog steeds.

Ik ben geboren op 1 augustus, maar de afgelopen jaren voelt 6 december meer als mijn verjaardag: de dag waarop ik hoorde dat ik borstkanker had in een vergevorderd stadium. Weer een jaar voorbij, denk ik op die datum – steeds met iets meer hoop. Hoe meer jaren er verstrijken, hoe meer kans ik heb om nog een tijd te mogen leven.
Vreemd genoeg bleef ik vrij rustig toen ik op mijn veertigste hoorde dat ik een kwaadaardige tumor had in mijn borst, met uitzaaiingen in de lymfeklieren. Het is zoals het is, maar ik ga er alles aan doen om beter te worden, dacht ik. Zo zeker was dat helemaal niet: ook als de behandelingen zouden aanslaan, was de kans groot dat ik binnen tien jaar zou overlijden. Ik heb geen partner en kinderen, maar ik vond het nog het ergst voor mijn familie en mijn ouders. Ik wil graag iets voor hén betekenen in hun laatste levensfase, dat hoort niet andersom te zijn. Ik ging een intensief traject in – chemo, operatie, bestraling, opnieuw chemo. Het was een heftige periode waarin ik me vaak erg naar voelde. Toen was het klaar. Tenminste, de behandelingen in het ziekenhuis. De kans was groot dat er micro-uitzaaiingen waren achtergebleven die op elk moment weer konden gaan groeien. Als dat gebeurt, is genezing niet meer mogelijk. Met die wetenschap moest ik verder leven.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen