Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Bianca (44) deed mee aan het boerenprotest: “Ik moest dit doen voor mijn gezin”

Premium

Bianca (44) deed mee aan het boerenprotest: “Ik moest dit doen voor mijn gezin”

Boerin Bianca Straathof (44) deed in februari mee aan het boerenprotest in Den Haag. Ze reed op de trekker van haar boerderij in Drenthe naar het Malieveld.

“Ineens viel het me op, zijn zorgelijke blik. Tijdens het melken nog wel, zijn relaxmoment, zo tussen de koeien. Mijn altijd optimistische boer. Ik voelde me boos worden. Mijn Fred is niet opgegroeid op een boerderij, maar wilde wel al sinds zijn derde boer worden. We pachten nu vijftien jaar een boerderij in Drenthe; 85 koeien hebben we, waarvan Hermina de parel is. Zij heeft in haar leven al meer dan honderdduizend liter melk gegeven. Niet omdat we haar speciaal voer of wat dan ook geven, maar gewoon omdat ze het bij ons naar haar zin heeft. Omdat mijn boer zo goed voor haar zorgt.”

Burn-outboer

“Bij het zien van Freds frons ging er een siddering door me heen. Het groeiende pakket aan regelgeving, de overheidseisen die steeds weer veranderen, al die extra kosten die we daardoor moeten maken, alle ingrediënten voor een ‘burn-outboer’ waren aanwezig. Niet mijn boer, flitste door m’n hoofd, die de koe als favoriet gespreksonderwerp heeft en van wie elke vezel in zijn lijf ‘boer’ ademt. Die trots is op zijn roodbonte veestapel, op de windmolen achter de stal, op het wulpennest in zijn land en op de tweede tak van ons bedrijf: de boerderijeducatie, waar ik kinderen vertel waar ons voedsel vandaan komt. Echt, er zijn massa’s kinderen die denken dat melk uit de fabriek komt.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen