Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Denise (30) doneerde een deel van haar lever aan haar doodzieke man: “Ik wist het zeker”

Premium

Denise (30) doneerde een deel van haar lever aan haar doodzieke man: “Ik wist het zeker”

Lang hoefde Denise niet na te denken toen haar man Ivo (33) een donorlever nodig bleek te hebben. Ze liet haar bloed testen en bleek een volledige match. “Ik wilde gewoon dat ons kind een vader kreeg die weer naar de toekomst kon kijken.”

“De avond voor we naar het ziekenhuis gingen voor de transplantatie, schreven we een brief aan Sienna, onze dochter van anderhalf. Terwijl zij nietsvermoedend in haar bedje lag, besefte ik voor het eerst: ze kan ons hierdoor allebei verliezen, we moeten iets voor haar achterlaten voor als het fout gaat. Met die gedachte een brief schrijven aan je kind, dat is bijna niet te doen.”

Jong en verliefd

“Ivo en ik leerden elkaar kennen via internet. Ik was vijftien, hij achttien. Op mijn profielfoto poseerde ik met de vlag van FC Utrecht, ik ben fanatiek supporter van die club. Ivo schreef: Mooi meisje, jammer van die lelijke vlag. Hij bleek voor Ajax te zijn. We waren jong en verliefd. Dat hij chronisch ziek was, wist ik niet meteen – dat is natuurlijk niet iets wat je op een eerste afspraakje vertelt. Maar na een maand of vijf, we zaten thuis bij mijn ouders op de bank, kreeg hij plotseling hevige koortsstuipen. Hij moest onmiddellijk naar het ziekenhuis en toen vertelde hij dat hij sinds zijn zestiende PSC heeft: Primaire Scleroserende Cholangitis, een chronische ontsteking aan de galwegen. Hierdoor kunnen verstoppingen ontstaan, waardoor afvalstoffen zich ophopen in de lever. De schade die dat aanricht, kan tot leverfalen leiden.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen