Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Irenes verloofde stopte met zijn boerenbedrijf: “Blij dat hij de knoop heeft doorgehakt”

Premium

Irenes verloofde stopte met zijn boerenbedrijf: “Blij dat hij de knoop heeft doorgehakt”

Toen ze een relatie kreeg met een boer ontdekte Irene (53) dat het leven van een melkveehouder verre van romantisch is. “Consumenten willen zo goedkoop mogelijk vlees, maar geen megastallen.”

Fragment uit het boek Uitgemolken:

Boer is wel heel erg nuchter. De eerste jaren kreeg ik dit soort sms’jes als ik een paar dagen in Amsterdam was: ‘Hallo, regent het bij jullie? Ik zit op de trekker. Groeten van Boer.’ (..) Ik heb hem gevraagd (nou ja, gedwongen) om in plaats van groeten, liefs of xxxx’s onder een bericht te typen. Ik ben echt niet te beroerd om hem bij te schaven.

“Het is nooit mijn plan geweest een boerenleven te gaan leiden. Ik ben geboren en getogen in Haarlem. Daarna kwam ik in een woongroep in Amsterdam terecht, waar ik nog steeds deels woon. Ik ben een echte stadse, een vrije vogel die het hele land doorreist voor mijn werk als cabaretière en actrice. Ik leerde Boer – zoals ik mijn verloofde liefkozend noem – kennen tijdens een groepsrondreis door Cuba. Een grote, vriendelijke man met een blokjesbloes en een Achterhoeks accent. Hij runde een klein boerenbedrijf met vijftig koeien, dat al generaties lang in de familie was.

Boers vader, inmiddels overleden, woonde bij hem in huis en had nog nooit van het woord ‘privacy’ gehoord. Dat was even wennen als ik mijn geliefde bezocht. Ik moest sowieso wennen aan alle tradities in de Achterhoek, zoals het naoberschap, oftewel de burenhulp. Die gaat behoorlijk ver. Om de haverklap word je opgetrommeld om een metershoge meiboom op iemands erf te planten, dat is een gebruik als er een nieuwe stal of zelfs maar een schuur wordt gebouwd. Waar ik het meest aan moest wennen, is dat de deur hier altijd ‘los’ is. Dat betekent dat je op elk moment onaangekondigd bezoek kunt verwachten. Ik vind de Achterhoek prachtig, de mensen vriendelijk en het boerenleven is al jaren een dankbaar onderwerp voor mijn columns in de Gelderlander, mijn boeken en voorstellingen, maar af en toe vind ik het fijn om weer even naar mijn woning in Amsterdam te gaan, voor werk of om mijn vrienden te zien.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen