Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dia (69) negeerde haar ambities niet: “Na de moedermavo ben ik blijven leren”

Premium

Dia (69) negeerde haar ambities niet: “Na de moedermavo ben ik blijven leren”

De juiste opleiding volgen en daarna het werk doen waar je goed in bent. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar voor Dia was dat niet het geval. Zij moest hard knokken om haar doel te bereiken: “Dat meisjes ook ambities konden hebben, was niet aan de orde”

Voor Dia Zevenbergen-de Lijster (69) was het, zoals voor veel leeftijdsgenoten, vanzelfsprekend dat ze naar de huishoudschool zou gaan. Maar na het afronden van de moedermavo was ze niet meer te stuiten: ze leerde door.

Huishouding

“Op mijn veertiende ging ik werken in de huishouding: ramen lappen, de keuken soppen, vloeren schrobben en strijken bij een boerenfamilie. Vreselijk vond ik het, maar ik had er zelf voor gekozen. Voor zover er iets te kiezen viel, want dat meisjes ambities konden hebben of zich wilden ontwikkelen, was niet iets waarover werd nagedacht in mijn omgeving. Ik groeide op in een gehucht in de Hoeksche Waard, mijn vader was bouwvakker, mijn moeder huisvrouw. Afgezien van de huisarts en de notaris woonden er vooral boeren. Niemand volgde een opleiding, daar waren ook geen mogelijkheden voor. Bovendien hadden we net de Tweede Wereldoorlog én de Watersnoodramp achter de rug. Iedereen was bezig met de wederopbouw en de kost moest worden verdiend.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen