Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Mirjam’s dochter is dierenactivist: “Haar gevoel voor rechtvaardigheid vind ik prachtig”

Premium

Mirjam’s dochter is dierenactivist: “Haar gevoel voor rechtvaardigheid vind ik prachtig”

Amber (20), de dochter van Mirjam Fani (51) is dierenactivist. Ambers levensstijl leidde tot een tijdelijke breuk tussen hen.

Mirjam: “Natuurlijk schrok ik toen Amber werd opgepakt door de politie. Verrast was ik niet. Dat ze boeren en supermarkten zou opzoeken in haar strijd om dieren te bevrijden, zie ik als een gegeven. Ze moet zelf de consequenties van haar acties dragen. Verdrietig was ik wel. Wij hadden op dat moment geen contact met elkaar. Ik voelde me machteloos, kon haar niet steunen.

Amber heeft al van kinds af aan een diepe band met dieren. Zo wist ze als twaalfjarige een paard met gedragsproblemen op de manege vaak tot rust te brengen omdat ze zag wat hij nodig had. Toen ze haar eigen paard kreeg, Scooby, wilde ze hem op een gegeven moment niet meer berijden zoals gebruikelijk is. Het hoofdstel met bit en het zadel gingen de deur uit. Ook hoefijzers kreeg hij niet, ze liet hem zo natuurlijk mogelijk leven. Dat ze geen vlees meer wilde eten en later helemaal geen dierlijke producten meer vond ik prima. We aten als gezin al vrij weinig vlees. Ik ben milieubewust en mij stond de massaproductie tegen. Bovendien eet de gemiddelde mens meer vlees dan gezond is. Amber had vooral moeite met het dierenleed. Ze liet me documentaires zien en een paar keer ging ik met haar mee naar een zogeheten vigil, waarbij dierenactivisten proberen om de dieren nog wat liefde te geven voor ze het slachthuis ingaan. En water, want de laatste 24 tot 48 uur van hun leven krijgen ze geen eten en drinken meer. Het greep me aan hoe Amber samen met anderen probeerde het stressniveau van de dieren omlaag te brengen. Toen de poort van het slachthuis openging en de wagen naar binnen reed, stond ik mee te huilen.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen