Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De moeder van Merel werd BOM-moeder: “Ik doe het haar niet na”

Premium

De moeder van Merel werd BOM-moeder: “Ik doe het haar niet na”

Margreet Apeldoorn (65) werd Bewust Ongehuwde Moeder, net als Jans’ nichtje Hanna. Na Merel (28) kreeg ze nog een zoon (27) en twee dochters (25) van dezelfde donor.

Margreet: “Op mijn zevende spaarde ik al voor mijn babyuitzet, zo groot was mijn wens om ooit moeder te worden. Maar toen ik op mijn 35e aan kinderen wilde beginnen, had ik geen man. Ik vond een relatie geen vereiste om een kind te krijgen, dus ging ik op zoek naar een geschikte donor. Die vond ik vrij snel in een goede bekende. Hij heeft één keer gedoneerd, al mijn kinderen zijn van hem. Zelf had hij geen kinderwens, maar hij gunde mij het moederschap. Hij wilde geen rol spelen in mijn leven of in dat van de kinderen en had er alle vertrouwen in dat ik de zorg en opvoeding prima in mijn eentje aan zou kunnen. Zelf zag ik er ook niet tegen op om het alleen te doen. Ik heb jarenlang als kleuterleidster gewerkt, kinderen van mezelf kon ik dan ook wel handelen.

Niet anders aanpakken

Ik kreeg snel achter elkaar vier kinderen, drie meisjes en een jongen. Het leeftijdsverschil tussen de eerste en de tweede is veertien maanden. Bijna twee jaar later zette ik een tweeling op de wereld. Een man in mijn leven miste ik niet, al begonnen de kinderen op een gegeven moment wel vragen te stellen over hun biologische vader. Toch heb ik nooit het gevoel gehad dat ik het anders had moeten aanpakken. Er waren vast mensen in mijn omgeving die dachten: waar begint ze aan? Maar dat hebben ze nooit tegen me gezegd. Ook mijn moeder niet. Ze was zelf ook een zelfstandige vrouw die zich weinig van anderen aantrok. Mijn vader was conservatiever, maar hij leefde al niet meer toen ik mijn kinderwens vervulde.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen