Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Nazima’s dochter strijd tegen straatintimidatie: “Van een verlegen meisje veranderde ze in een feministe”

Premium

Nazima’s dochter strijd tegen straatintimidatie: “Van een verlegen meisje veranderde ze in een feministe”

Nazima Asruf (51) is apetrots op haar dochter Ambrien Moeniralam (18), die op een creatieve manier de strijd aangaat met straatintimidatie (ook wel cat calling genoemd). Ze krijt de beledigende, seksistische of racistische kreten die meisjes en vrouwen naar hun hoofd geslingerd krijgen op muren en stoepen.

Nazima: “Voordat het coronavirus losbarstte, waren er weken dat ik Ambrien amper zag. Hele dagen was ze druk, met school en daarnaast de cat calls. Nog steeds is ze vaak online om te chatten en van alles te regelen. Zo plant ze samen met initiatieven uit de rest van de wereld een dag waarop mensen wereldwijd tegelijkertijd gaan krijten op straat. Niet alleen Ambrien, ook mijn andere dochters doen veel om de wereld voor anderen beter te maken. Mijn oudste dochter is vrijwilliger op de dierenambulance, en mijn middelste stelde in de afstudeerthesis van haar Master Film Studies aan de kaak hoe racistisch en seksistisch de populaire serie Game of Thrones is. Via haar hoorde Ambrien, toen ze net op de middelbare school zat, over feminisme. Van een verlegen meisje veranderde ze ineens in een feministe. Er was een vuur in haar ontbrand. Met haar zussen en ook aan tafel gingen de gesprekken vaak over hoe jongens en meisjes met elkaar omgaan. Van vriendinnen en klasgenootjes hoorde ze hoe zij werden nagesist door mannen, wat ze naar hun hoofd geslingerd kregen en wat dat met hen deed.

Op haar vijftiende startte Ambrien met haar Instagram-account CatcallsofAmsterdam, naar New Yorks voorbeeld. Ze deelt er foto’s van de teksten die ze op de stoep krijt. Het zijn heftige teksten. Grof, hard. Vooral in het begin maakte ik me zorgen om haar veiligheid. Ze was nog zo jong, en wat kan er gebeuren als groepen mannen, van die macho types, zich aangesproken voelen en de confrontatie aangaan? Gelukkig reageert Ambrien altijd kalm als dat gebeurt. “Probeer je eens te verplaatsen in degene die je naroept. Hoe zou je je voelen?” vraagt ze bijvoorbeeld. Toch wil ik dat er altijd iemand met haar meegaat, zoals een van haar zussen of vriendinnen. Overigens reageren veel voorbijgangers nieuwsgierig en positief: “Wat ben je aan het doen, voor wie?” En: “Wat goed dat je dit doet!”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen