Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Hannelore groeide op in een sekte: “Om te overleven, schakelde ik mijn gevoel uit”

Premium

Hannelore groeide op in een sekte: “Om te overleven, schakelde ik mijn gevoel uit”

Drie jaar is Hannelore (42) als ze terechtkomt in de sekte ‘Gemeente Gods’. Op haar 10e wordt ze hier gescheiden van haar moeder en jarenlang staat haar leven in het teken van angst en misbruik. Ze weet niet beter. Na haar bevrijding moet ze opnieuw leren leven. “Ik had geen idee wat liefde was, of vriendschap.” 

“Toen ik het manuscript van het boek over mijn jeugd in de sekte begon te lezen, voelde ik in eerste instantie geen emotie. Pas naarmate het verhaal dichter bij mijn bevrijding kwam, begon ik van alles te voelen: boosheid, frustratie, verdriet, onmacht. Ik begrijp wel waarom veel van wat ik las niet echt binnenkwam. In die periode van mijn jeugd heb ik mijn gevoel heel bewust uitgeschakeld. Dat was de enige manier om te kunnen overleven. Ik herinner me zelfs nog het precieze moment waarop dat gebeurde.

Mijn jongere zusje was een jaar eerder, op bevel van de leider, weggestuurd uit het klooster waar we met de andere aanhangers van de profeet woonden. Ze werd bij mijn oom en tante ondergebracht. Ik bleef bij mijn moeder, maar op mijn tiende werden ook wij uit elkaar gehaald. Ze verplaatsten mij naar een andere verdieping in het klooster, bij de andere meisjes van mijn leeftijd. Mijn moeder en ik mochten geen contact meer hebben.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen