Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Tracey’s hartoperatie werd uitgesteld door corona: “Volgens artsen zou ik nog maar 6 tot 12 maanden leven”

Premium

Tracey’s hartoperatie werd uitgesteld door corona: “Volgens artsen zou ik nog maar 6 tot 12 maanden leven”

Tracey de Vroedt (53) zou begin vorig jaar worden geholpen aan haar hart, maar die operatie werd door de coronacrisis uitgesteld. Het lange wachten werd haar bijna fataal.

“Zes jaar geleden werd bij toeval hartruis ontdekt. De klep van mijn aorta bleek niet helemaal in orde, maar daar hoefde toen nog niets aan te gebeuren. Eind 2019 kreeg ik opeens klachten. Ik was sneller moe en had geregeld last van hartkloppingen, ook als ik gewoon rustig in mijn stoel zat. Uit de onderzoeken bleek dat ik dringend geopereerd moest worden, anders zou ik volgens de artsen nog maar zes tot twaalf maanden te leven hebben. Maar net voordat de operatie kon worden ingepland, brak de pandemie uit en werd de reguliere zorg uitgesteld.

Ik ging razendsnel achteruit. In maart fietste ik nog zonder problemen naar het winkelcentrum op negenhonderd meter van mijn huis. Een paar weken later moest ik voor en na het boodschappen doen eerst buiten op een bankje op adem komen en eenmaal thuis meteen gaan liggen. Daarna lukte zelfs het fietsen niet meer, het voelde alsof ik trapte met de rem erop. Ik ben afgestapt en hangend over het stuur naar huis gestrompeld. Vanaf dat moment zijn mijn vrienden – ik ben alleenstaand – boodschappen voor me gaan doen of ik liet het bezorgen. Dat voelde tijdens de pandemie ook veiliger, want steeds als er in de winkel iemand dicht achter me kwam staan om iets uit het schap te pakken, werd ik nerveus. Ik wist: als ik nu ook nog corona krijg, overleef ik het waarschijnlijk niet.”

Pessimistisch

“Mijn wereld werd heel klein, al voelde ik me nooit écht alleen. Mijn vrienden belden elke dag.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen