Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Tweelingzussen Esther en Annet (43) waren verslaafd aan alcohol: “Onze band is nóg sterker geworden”

Premium

Tweelingzussen Esther en Annet (43) waren verslaafd aan alcohol: “Onze band is nóg sterker geworden”

Esther en Annet (43) waren jarenlang verslaafd aan alcohol. Met vallen en opstaan is het de tweeling gelukt te stoppen met drinken. “Verslaving is een ziekte waar niemand voor kiest.”

Annet: “Vierenhalf jaar geleden ging ik voor het eerst mee naar de zelfhulpgroep van Esther. Ik was niet echt enthousiast, maar Esther had erop aangedrongen dat ik met haar mee zou gaan. Met het verstand op nul liep ik met haar een ruimte binnen waar iedereen al netjes in de kring zat. Precies zoals je dat in films ook ziet. Zwijgzaam luisterde ik naar alle verhalen. Wat herkende ik mezelf in deze mensen, zij waren precies zoals ik. Het heeft bij mij heel lang geduurd voordat ik inzag dat ik zelf ook verslaafd was. In mijn ogen waren alcoholverslaafden mensen die ’s ochtends beginnen met drank óf zwervers die ergens onder een brug liggen. Dát was ik niet.”

Esther: “We hebben onszelf zo lang voor de gek gehouden. Natuurlijk realiseerde ik mij wel dat ik meer dronk dan gemiddeld, maar verslaafd? Welnee! Ik kon ook nog makkelijk een paar dagen in de week zonder drank. Ik kón en wilde het niet zien. Zelfs toen ik een intake had voor een behandeling zei ik nog tegen mijn counselor: maar ik ben niet heel erg verslaafd hoor. Waarop zij tegen mij zei: ‘Net zoals een beetje zwanger?’ Toen pas viel bij mij het kwartje. Je kunt niet een beetje verslaafd zijn. Als je verslaafd bent, ben je verslaafd.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen