Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Veteraan Lin Andringa: “Toen ik wakker werd, kon ik me niet meer bewegen”

Premium

Veteraan Lin Andringa: “Toen ik wakker werd, kon ik me niet meer bewegen”

Op zoek naar avontuur werd Lin Andringa (35) militair. Maar de missies naar Bosnië, Irak en Afghanistan gingen haar niet in de koude kleren zitten. Erover praten lukte niet, totdat ze in 2015 helemaal vastliep.“Ik wilde geen watje zijn.”

“Op een ochtend in 2015 werd ik wakker en kon ik me niet meer bewegen. Ook praten lukte niet meer, ik kon alleen nog maar huilen. Jarenlang was ik op pure wilskracht doorgegaan, nu bleek ik compleet vastgelopen. Alle narigheid die ik op buitenlandse missies had gezien en die ik zo zorgvuldig probeerde weg te stoppen, eiste zijn tol. Ik had er nooit over gesproken, want ik wilde geen watje zijn. Ik was toch die stoere vrouw die zich als een vis in het water voelde bij Defensie? Achteraf vraag ik me af: was ik wel zo geschikt voor het leger?”

De beste van allemaal

“Toen ik op de middelbare school zat, kwam Defensie langs voor een voorlichting. Ik wist meteen: ja, dat wil ik! Als kind al had ik een hang naar avontuur. Van meisjesdingen hield ik niet. Liever had ik stoere hobby’s, zoals judoën en slootjespringen. Na school was ik nog te jong voor de militaire opleiding. Ter overbrugging deed ik een soort oriëntatiejaar waarin we fysiek en mentaal helemaal binnenstebuiten werden gekeerd. Gelukkig kwam ik de keuring gemakkelijk door en het jaar erna begon ik op de AMO, de algemene militaire opleiding. Mijn ouders waren minder enthousiast, maar ze wisten dat ik dit graag wilde en respecteerden mijn keuzes. Ik ga een paar jaar bij Defensie werken, sprak ik met mezelf af, mijn rijbewijs halen, een beetje reizen, discipline aanleren en iets doen voor de wereld.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen