
Premium
Je kunt nu onbeperkt alle Libelle Premium-artikelen lezen zonder reclame. Binnen 24 uur ontvang je een bevestigingsmail.
Veel plezier!
Premium
Yiman Zweers (44) werkt als technisch oogheelkundig assistent op de oogpoli. Aan het begin van de crisis werd ze ingezet op de corona-afdeling. Intussen raakten de opmerkingen die zij en haar zoons vanwege hun Chinese afkomst kregen haar erg.
Yiman (44): “In mijn leven is in het voorbijgaan weleens voor de grap Chinees eten bij me ‘besteld’ als ik op straat liep, of werd ik door vreemden met ‘babi pangang’ aangesproken. Dat vond ik natuurlijk nooit leuk, maar ik kon het hebben. Nu vertelde mijn middelste zoon van 12 ineens dat hij opmerkingen kreeg over ‘coronachinezen’. Die kwamen van kinderen, dus lieten we dat in eerste instantie wat gaan; het was vast een grapje, dacht ik.
Mijn nicht geeft muziekles op een school. In een Facebookpost beschreef ze hoe ze in haar omgeving plotseling werd nageroepen als ‘coronachinees’ – door mensen aan wie ze lesgaf. En dan dat carnavalsliedje op YouTube, Beter voorkomen dan Chinezen, daar wilde ik niets van weten. Mijn man vond alles misschien nog wel erger dan ik. Onze kinderen zijn half-Chinees en half-Nederlands, maar bij ons thuis is ‘Chinees’ een woord zoals zo veel woorden.
Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis! €2,99 per maand
of
Inloggen
Verder
lezen?