Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Yiman: “Al die zogenaamde grappen over corona-chinezen deden echt pijn”

Premium

Yiman: “Al die zogenaamde grappen over corona-chinezen deden echt pijn”

Yiman Zweers (44) werkt als technisch oogheelkundig assistent op de oogpoli. Aan het begin van de crisis werd ze ingezet op de corona-afdeling. Intussen raakten de opmerkingen die zij en haar zoons vanwege hun Chinese afkomst kregen haar erg.

Yiman (44): “In mijn leven is in het voorbijgaan weleens voor de grap Chinees eten bij me ‘besteld’ als ik op straat liep, of werd ik door vreemden met ‘babi pangang’ aangesproken. Dat vond ik natuurlijk nooit leuk, maar ik kon het hebben. Nu vertelde mijn middelste zoon van 12 ineens dat hij opmerkingen kreeg over ‘coronachinezen’. Die kwamen van kinderen, dus lieten we dat in eerste instantie wat gaan; het was vast een grapje, dacht ik.

Maar in de carnavalsvakantie huurden we met ons gezin een huisje op een vakantiepark. Daar liepen we langs een pooltafel en deed een volwassen man ineens zijn shirt voor zijn mond, terwijl hij iets zei als: ‘Pas op, daar komt corona aan!’ Hij had een kind bij zich dat naar hem keek alsof hij gek was geworden, maar intussen gebeurde het wel. Ik weet niet wat ik terug heb gezegd, misschien iets als: ‘Hopelijk krijg jij het niet.’ Het deed vooral pijn, al had ik al wat signalen uit de Aziatische gemeenschap in Nederland opgevangen.

Mijn nicht geeft muziekles op een school. In een Facebookpost beschreef ze hoe ze in haar omgeving plotseling werd nageroepen als ‘coronachinees’ – door mensen aan wie ze lesgaf. En dan dat carnavalsliedje op YouTube, Beter voorkomen dan Chinezen, daar wilde ik niets van weten. Mijn man vond alles misschien nog wel erger dan ik. Onze kinderen zijn half-Chinees en half-Nederlands, maar bij ons thuis is ‘Chinees’ een woord zoals zo veel woorden.

Omdat het nu over mijn kinderen ging, werd het persoonlijk. Discriminatie is vaak verpakt als lolletje. Niemand zegt zich er écht schuldig aan te maken, en misschien dringt de lading ervan wel niet door bij sommige ‘grappenmakers’. Maar als zulke opmerkingen gericht zijn aan mensen van wie je houdt, doet dat extra pijn. En dat is een naar, verdrietig en schokkend gevoel.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen