Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Miljoen Nederlanders werken aan een boek: zó schrijf je een bestseller

Premium

Miljoen Nederlanders werken aan een boek: zó schrijf je een bestseller

Maar liefst een miljoen Nederlanders werken op dit moment aan een roman. Die zullen lang niet allemaal de winkel bereiken. Wat maakt van een boek een succes?

Dit verhaal begint met een goed idee. Een idee van actrice en (scenario)schrijfster Maike Meijer, om precies te zijn. Toen zij een paar jaar geleden van haar huisarts hoorde dat ze in de overgang zat terwijl ze tegelijkertijd een burn-out had, zakte ze naar eigen zeggen “even in een halve depressie.” Dat ging over toen ze zich herinnerde waar haar ware kracht lag. “Voor het satirische programma Toren C dat ik samen met Margôt Ros produceerde, schreef en acteerde ik al scènes vol zelfspot en zwarte humor. Dus ik dacht: laat ik dat nu gebruiken voor een boek. Ik wilde er ook de illustraties bij maken, want tekenen was altijd al een stille liefde.”

Bestseller

De rest is geschiedenis: Maike’s boek Wen er maar aan (Uitgeverij Meijer, 2020), een hilarisch dagboek van een vrouw-van-zekere-leeftijd die worstelt met het kleine en grote verval in haar leven, bestormde vorig jaar meteen de bestsellerlijsten. Het stond er wekenlang in, bijzonder hoog genoteerd. “Natuurlijk had ik dat succes nooit verwacht, het was eerder een kwestie van hopen dat het goed zou gaan. Maar toen dat gebeurde was ik supertrots. Ik had dan ook best een groot risico genomen, want ik had er bewust voor gekozen om het boek in eigen beheer uit te geven. Het werd me afgeraden, ik kon er financieel mee onderuitgaan. Dat dat niet is gebeurd, maakt het succes van nu extra leuk. En lucratief.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen