
Premium
Je kunt nu onbeperkt alle Libelle Premium-artikelen lezen zonder reclame. Binnen 24 uur ontvang je een bevestigingsmail.
Veel plezier!
Premium
Voor wie al langer droomde van een baan voor de klas kan de coronacrisis – en het groeiende lerarentekort – net dat laatste zetje zijn. Hoe pak je zo’n carrièreswitch aan?
Op onderwijsloket.com staan alle vragen en antwoorden over werken in het onderwijs. Het loket organiseert ook online evenementen en inspiratiecolleges, waarin zij-instromers en leraren hun ervaringen delen. Verzamel zo veel mogelijk informatie en praat met leraren. Van Vroonhoven ging naar een paar verschillende basisscholen voor een snuffelstage. “Door op meerdere scholen van het vak te proeven en de verschillen tussen die scholen te ervaren, ontdekte ik wat bij mij past.”
Een carrièreswitch kan (tijdens de studietijd) een stap terug in salaris betekenen, dus het is verstandig eerst te kijken of dat financieel haalbaar is. Ook in praktische zin zal er veel veranderen. Hoe ziet de werk- en studieweek er straks uit en is dat te combineren met een druk (gezins)leven? Maak dat concreet én wees realistisch. Uit onderzoek van het Landelijk Overleg Leraren-opleiding Basisonderwijs (LOBO) blijkt namelijk dat zo’n 20 procent van de zij-instromers uitvalt, mede doordat ze onderschatten hoe zwaar het is om twee jaar lang te studeren en te werken. Ook belangrijk: ben je bereid om weer een beginner te zijn? Van Vroonhoven: “Wie de overstap maakt, moet een paar jaar studeren en zal straks de minst ervaren leraar van de school zijn. Dat betekent feedback krijgen van collega’s die vaak veel jonger, maar wel ervarener zijn. Gun het jezelf om fouten te maken en nieuwe dingen te leren.”
Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!
€2,99
per maand
of Inloggen