Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De zorg, onze helden op klompen: “Wat extra waardering zou fijn zijn”

Premium

De zorg, onze helden op klompen: “Wat extra waardering zou fijn zijn”

De corona-uitbraak liet zien hoe onmisbaar verpleegkundigen en verzorgenden zijn. En natuurlijk, ze doen hun werk met liefde. Maar als het gaat om werkdruk, administratielast en salaris kan het beter.

Laatst werd een jonge vrouw met buikklachten opgenomen op de afdeling van verpleegkundige Daniëlle Bolsius (24). Ze bleek uitgezaaide darmkanker te hebben. Iedereen was er kapot van, vertelt Daniëlle. “Deze vrouw had kleine kinderen, stond midden in het leven. Tussen alle drukte door vond ik toch tijd om met haar te praten zonder mijn medische pet op. Zo kon ze haar zorgen even kwijt.”Daniëlle heeft een echt zorghart, zoals ze zelf zegt. Haar halve familie werkt in de zorg en ook zij wilde niets liever dan verpleegkundige worden. Ze werkt op de afdeling urologie-gynaecologie in het Amphia Ziekenhuis en is in augustus gestart met de intensive care-opleiding. “Je bent van betekenis op momenten dat mensen het heel moeilijk hebben. Je wilt dat ze naar huis gaan met de gedachte: ik zag ertegen op, maar die verpleegkundige trok me erdoorheen.”

Onmisbaar

De zorg is een prachtig vak, vinden Daniëlle en veel van haar collega’s, maar het is ook zwaar. Niet voor niets stopten in 2018 maar liefst 109 duizend mensen ermee. In sommige regio’s zegde zelfs 40% van de zorgverlaters het vak binnen twee jaar vaarwel. Het kabinet startte vanwege de hoge uitstroom en het personeelstekort in 2018 het actieprogramma Werken in de Zorg met plannen als meer deeltijdbanen (zodat mensen het aantal uren kunnen werken dat bij ze past), minder administratieve lasten en extra middelen voor leerwerkplekken en omscholing. Ondanks deze initiatieven zien verpleegkundigen en verzorgenden in de praktijk geen verbetering: 69% zegt dat de werkdruk juist is gestegen, blijkt uit een onderzoek onder 17 duizend leden van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) in 2019.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen