Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Actrice Romana Vrede: “Mijn autistische zoon Charlie leert me anders naar de wereld kijken”

Premium

Actrice Romana Vrede: “Mijn autistische zoon Charlie leert me anders naar de wereld kijken”

Ze acteert de sterren van de hemel én blijkt ook te kunnen schrijven. In De nobele autist schrijft Romana Vrede een brief aan haar autistische zoon Charlie. Om er voor hem te zijn als ze er zelf niet meer is. “Hij zal me dan nog steeds nodig hebben.”

Romana Vrede ligt lekker op bed, achterovergeleund in kussens. Ze draagt een comfortabele antracietgrijze hoodie waarop groot het woord ‘GEEF’ is te lezen. Het woord dat eronder staat, komt steeds net niet duidelijk in beeld. We doen dit interview via videobellen, een fenomeen dat zo razendsnel bijna gewoon is geworden dat we het niet eens meer benoemen in het gesprek.

Straks zal de gelauwerd actrice (47) in een nagenoeg lege studio aanschuiven als tafeldame bij Matthijs van Nieuwkerk voor een van de laatste uitzendingen van De wereld draait door. Nu is ze nog in haar huis in Rotterdam-Zuid. Romana’s zoon Charlie (17) is momenteel bij zijn vader, haar ex met wie ze de jongen samen opvoedt. Ze hebben nog geen geschikte instelling gevonden waar de autistisch en verstandelijk beperkte Charlie in goede handen is.

Charlie is fysiek groot en sterk, mentaal nog maar een peuter. Eerder maakte Romana een theatervoorstelling en een documentaire over de beproefde liefde voor haar zoon en de plek die ze voor hem probeert te bevechten in de samenleving. Recent publiceerde ze De nobele autist, een prachtig, gevoelig boek over hetzelfde thema. Het is een brief aan haar zoon, een poging om bij hem te zijn als eens de dag komt dat Charlie op zijn sterfbed ligt en zijzelf er niet bij kan zijn om hem te steunen, ervan uitgaande dat ze dan zelf ook al is overleden.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen