Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Anniko van Santen: “Bij videobeelden van een overval zie ik meteen wie de baas is”

Premium

Anniko van Santen: “Bij videobeelden van een overval zie ik meteen wie de baas is”

Ze is al 15 jaar het gezicht van Opsporing Verzocht en dat blijft Anniko van Santen (49) voorlopig ook. Al overweegt ze voor de klas te gaan staan als de kinderen het huis uit zijn. “Ik moet iets hebben om voor te zorgen.”

Anniko van Santen werd in april 49 en staat op de drempel van een nieuwe fase in haar leven, vertelt ze achter een kop gemberthee. Dochter Kat woont sinds kort op kamers in Leiden, waar ze rechten studeert. Zoon Mink doet dit jaar havo-examen en wil in september beginnen aan een journalistieke studie. De kans is dus groot dat ook hij dan het huis verlaat. “De komende 10 jaren worden de beste van mijn leven”, zegt Anniko vrolijk. “Ik hoef voor niemand meer te zorgen, alleen voor mezelf. Dat is toch super? Ik houd tijd over. Misschien gaat ik wel Russisch studeren”, oppert ze. Gewoon omdat het leuk is om iets nieuws te leren. Niet omdat ze een andere carrière ambieert. Ze blijft lekker Opsporing Verzocht maken. Nou ja, lekker… “Zo’n 3 keer per week heb ik een moment waarop ik denk: ik wil niet wéér zo’n zielig verhaal horen.”

Al 15 jaar wordt Anniko week in, week uit geconfronteerd met de meest vreselijke misdrijven. Het zijn de heftigste, niet opgeloste zaken die politie en justitie aandragen voor het programma. Aan Anniko de taak om die zaken onder de aandacht te brengen en de kijkers die iets meer weten over een zaak net dat zetje te geven om met de politie te gaan praten. Als dat lukt, als bijvoorbeeld de daders worden opgepakt die een mevrouw van 82 tijdens een overval opsloten in de meterkast, dan weet Anniko weer waarvoor ze wekelijks 45 uur in dit programma stopt. “Daarom houd ik het al zo lang vol.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen