Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Antoinette Hertsenberg: “Ik denk dat ik met ‘Radar’ meer bereik dan ik in de politiek zou kunnen”

Premium

Antoinette Hertsenberg: “Ik denk dat ik met ‘Radar’ meer bereik dan ik in de politiek zou kunnen”

Al ruim vijfentwintig jaar is Antoinette Hertsenberg (56) het gezicht van Radar. Aan de bevlogenheid waarmee ze misstanden aan de kaak stelt, is niets veranderd. “Ik stond als kind al op de barricade.”

“Wacht, ik laat ’m even van dichtbij zien.” Antoinette staat op en haalt een schilderij van de muur dat achter haar hangt. Het is een stilleven van paprika’s en een gemberpotje, vrij precies geschilderd. Ze houdt het voor de camera van haar computer – wegens de coronarestricties doen we dit interview via een videoverbinding. “Kijk, zie je ’m zo beter?”

Mooi!

“Dank je. Sinds een paar jaar is schilderen mijn hobby, ik kan er enorm van in een flow raken. Dat gefriemel van stillevens leek me eerst saai, maar uiteindelijk vind ik dat het allerleukst. Er wordt weleens gevraagd wanneer ik ga exposeren, maar dat hoeft niet van mij. Voor je het weet ben je die BN’er die ook zo nodig moet schilderen.”

Wie is Antoinette Hertsenberg?

Al ruim vijfentwintig jaar is Antoinette Hertsenberg het gezicht van Radar. Naast Radar presenteert Antoinette ook Dokters van morgen, over nieuwe inzichten in de zorg. In 2009 werd ze uitgeroepen tot journalist van het jaar, in 2010 tot machtigste mediavrouw (door Opzij). Ook schreef ze vier vegetarische kookboeken en twee kinderboeken. Ze is getrouwd met Niko Koffeman, die de Partij voor de Dieren oprichtte. Samen hebben ze drie kinderen: Piet (23), Eva (22) en Hessel (21).

Journalist

In het gesprek voorafgaand aan deze kleine artistieke onderbreking, waarin ik naar het schilderij vraag, heeft ze al ruim een halfuur energiek en bevlogen gepraat, soms hard gelachen en dan weer aandachtig geluisterd. Haar antwoorden hebben een duidelijk begin en einde, ze is in control, maar ook sportief in haar reacties: ze weet maar al te goed hoe een interview werkt. Ze ziet zichzelf dan ook meer als journalist dan als bekende Nederlander, zegt ze.

“Als ik op mijn bekendheid word aangesproken, voelt dat altijd ongemakkelijk, wat ik doe is me totaal niet om de roem te doen.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen