Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Arie Boomsma: “Een verslaving is een dodelijke ziekte, ik was mijn broer Klaas bijna kwijt”

Premium

Arie Boomsma: “Een verslaving is een dodelijke ziekte, ik was mijn broer Klaas bijna kwijt”

Ze zijn elkaars beste vrienden en bezeten van sport. De band tussen de broers Arie en Klaas Boomsma is van jongs af aan onverwoestbaar – óók in die moeilijke periode dat Klaas verslaafd was. Het vaderschap bracht voor hen allebei meer rust en structuur. “We zien nu meer wat er echt toe doet en wat niet.” 

Toen Klaas Boomsma vanochtend ging rennen, was het nog donker. Zijn broer Arie heeft vandaag nog niet gesport, want met drie jonge kinderen is ’s ochtends vroeg niet het handigste tijdstip – hij gaat straks trainen. Een dag zonder sport lijkt voor de gebroeders Boomsma een dag niet geleefd. Dat hebben ze van huis uit meegekregen zeker?

Klaas: “Nee, onze ouders sportten helemaal niet, nul.”

Arie: “Mijn vader heeft wel verhalen over hoe hij vroeger volleybalde, maar dat moet echt heel lang geleden zijn, want wij hebben het nooit gezien. Mijn moeder wandelde veel, maar had niks met sport.”

Klaas: “Als Ajax had verloren zei ze: ‘Maar dat is toch ook weleens leuk voor die anderen?’”

Arie: “Terwijl Klaas dan huilde van ellende. Nee, de drang om fanatiek te sporten was echt iets van Klaas en mij, wij waren echt bezeten. En als we het niet deden, praatten we erover.”

Klaas: “Of keken we basketbal-videobanden.”

Feitelijk is er sinds hun jeugd niet zoveel veranderd: de levens van Klaas en Arie Boomsma staan nog steeds voor een groot deel in het teken van sport. Arie is mede-eigenaar van Vondelgym in Amsterdam, waar Klaas werkt als hardlooptrainer. Daarnaast maken ze samen voor Uitgeverij Prometheus een serie boeken over sporten, Sterk en gezond met Arie en Klaas Boomsma, waarvan het derde deel, Kracht, in december verscheen. Eerder verschenen al Brandstof voor lopers en Sterker zwanger.

Jullie zijn wat wel een Ierse tweeling wordt genoemd: jullie werden in hetzelfde jaar geboren, Arie in januari en Klaas in december. Geeft dat een speciale band?

Klaas: “Ja, we waren broers én elkaars beste vrienden.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen