Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Astrid Sy: “Ik voelde me hier niet thuis en wilde altijd weg”

Premium

Astrid Sy: “Ik voelde me hier niet thuis en wilde altijd weg”

Als historica houdt ze zich bezig met de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, het grote publiek kent Astrid Sy (33) vooral van de tv-programma’s Andere tijden en De slimste mens. Begin mei 2021 verschijnt haar tweede roman, over drie jonge vrouwen die joodse kinderen redden uit de handen van de nazi’s.

Over Astrid Sy

De vader van Astrid Sy is Senegalees-Mauritaans. Ze werd grootgebracht door haar Fins-Zweedse moeder en Nederlandse stiefvader in Leiden. Ze studeerde middeleeuwse geschiedenis in Amsterdam en liep stage in het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam ende instelling Yad Vashem in Jeruzalem. Daar kreeg ze na haar studie een baan als filmonderzoeker. Daarnaast werkte ze bij de educatieve afdeling van de Anne Frank Stichting. Ze is presentator van het geschiedenisprogramma Andere tijden en werkt inmiddels voor het Nationaal Holocaust Museum, dat momenteel wordt verbouwd.

In 2017 verscheen haar kinderboek De brieven van Mia (Rose Stories), op 1 mei verschijnt haar roman Noem geen namen (Luitingh-Sijthoff). Astrid woont samen met haar vriend Pim en zoontje Pelle en is zwanger van haar tweede kind.

Wegsmokkelen

Het is 2011 als student geschiedenis Astrid Sy stage loopt bij Yad Vashem, het museum over de Jodenvervolging in Jeruzalem. Op haar allereerste werkdag wordt haar gevraagd een stuk naar het Engels te vertalen dat in 1986 in het weekblad Vrij Nederland stond. Het verhaal gaat over de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg op de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

In de Hollandsche Schouwburg moesten in de Tweede Wereldoorlog Nederlandse joden zich verzamelen die op de trein werden gezet naar Westerbork om van daaruit verder te worden gedeporteerd naar Duitse vernietigingskampen in Polen als Sobibor en Auschwitz. Het stuk in VN vertelt een tot dan toe vrij onbekende geschiedenis: uit de crèche werden in 1942 en 1943 zo’n zeshonderd joodse kinderen weggesmokkeld. Onder de ogen van de Duitsers, door meisjes en jonge vrouwen die er als kinderverzorgster werkten. De kinderen werden vervolgens door verzetsgroepen naar onderduikadressen gebracht.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen