Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Bartina Koeman: “Ronald en ik hebben allebei corona gehad”

Premium

Bartina Koeman: “Ronald en ik hebben allebei corona gehad”

Bartina Koeman (59) en haar man Ronald zijn dit jaar 35 jaar getrouwd. 2020 moest een bijzonder jaar voor ze worden. En bijzonder werd het: het EK voetbal gaat niet door vanwege de coronacrisis én Ronald kreeg een hartinfarct. “We leven nu van dag tot dag.”

We spraken Bartina over haar geluk en verdriet met Ronald, en waarom zij zich soms net koningin Máxima voelt.

Hoe is het met je?

“Het gaat nu weer goed, maar er is heel wat gebeurd. Ronald en ik hebben allebei corona gehad. Onze coronatest was negatief, maar vervolgens hebben we een bloedtest gehad en bleken er bij ons allebei antistoffen in het bloed te zitten. Bij Ronald meer dan bij mij. Hij is er ook heel ziek van geweest, mijn klachten waren milder. Toen Ronald hersteld was, is hij op zijn racefiets gesprongen. Samen met een groep vrienden trainen, met als doel om naar Volendam te fietsen. Op een dag verdwaalden ze, moesten ze een flink stuk omrijden met een straffe tegenwind. ‘Ik ben kapot’, zei Ronald toen hij thuiskwam. En nadat hij had gedoucht: ‘Ik voel me echt niet lekker.’ Hij ging op bed liggen en zei dat hij een stevige druk op zijn borst voelde. Dit is het hart, dacht ik, en heb onmiddellijk 112 gebeld. Ronalds vader is door hartproblemen overleden, zo ook de broers van zijn vader. De ambulance was er snel. Op de ECG was te zien dat Ronald een hartinfarct had gehad.”

Dat was wel even schrikken!

“Ik ben ontzettend geschrokken. Ik besefte dat hij er ineens niet meer kan zijn. In eerste instantie zat mijn lijf vol adrenaline, ik schoot in de overlevingsmodus. Hup, actie! Ik ben achter de ambulance aan naar het ziekenhuis gereden. Anderhalf uur later kwam Ronald alweer in een bed aangereden. Een kransslagader bleek helemaal dicht te zitten, de ander voor de helft. Er zijn 2 stents geplaatst, nu is alles weer open. Het schijnt dat hij zich uiteindelijk weer beter zal voelen dan hij zich ervoor voelde.” Lachend: “En heb ik mijn jonge god weer terug! Maar het heeft wel een impact gehad, hoor. Het moet nu langzaam een plekje krijgen. Het jaar is sowieso compleet anders dan we hadden gedacht. Het EK dat door corona natuurlijk niet doorgaat, maar ook andere plannen liggen stil. We hadden net ons huis in Portugal verkocht. Hoe ouder hoe gekker, zeggen Ronald en ik steeds tegen elkaar. We zijn opa en oma geworden, maar juist nu willen we van de stilte naar de drukte, namelijk verhuizen naar ons appartement in Barcelona. Uiteindelijk wil ik daar wel voorgoed gaan wonen. Dat zou voor mij echt een droom zijn die uitkomt.”

Wat maakt dat een droom die uitkomt?

“Ik vind Barcelona een fantastische stad. Ik voel me daar veel vrijer. Door de mentaliteit van de mensen, het weer, alles. Nederland is zo’n klein landje, we zitten boven op elkaar. Er wordt zo op je gelet en zo met je bemoeid. Ronald vindt dat ook. Al is het in deze tijd wel fijn om in Nederland te wonen, met de intelligente lockdown. Ik ben trots op hoe Rutte het doet. Maar uiteindelijk willen we graag oud worden in Spanje. Het is maar 2 uurtjes vliegen naar onze dochter en kleindochter, onze zoon met kleinzoon en onze andere zoon.”

Ga je die dan niet missen? Je woont net lekker bij hen in de buurt.

“Ik vlieg gewoon een keer in de 3 weken even naar Nederland, dacht ik. Dan wil ik ook een dag in de zaak van mijn dochter en mijn zoon zijn, de cosmeticawinkel Skins Cosmetics Oosterbeek. Ik ben de creabea van ons drieën. Ik help met de inrichting, de etalages, de bloemen, dat vind ik heerlijk om te doen. Maar goed, dat heen en weer vliegen zit er nu niet in, dus voorlopig blijf ik bij ze in de buurt. Ik leef van dag tot dag. Niet alleen door corona, maar door alles wat ik heb meegemaakt. Ik ben natuurlijk ziek geweest in 2010.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen