Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Psycholoog en Auschwitz-overlevende Edith Eger (93): “Vrijheid is een keuze”

Premium

Psycholoog en Auschwitz-overlevende Edith Eger (93): “Vrijheid is een keuze”

Je kunt niet veranderen wat je overkomt, maar wel kiezen hoe je ermee omgaat. Deze houding hielp psycholoog Edith Eger (93) bij het verwerken van haar kampervaring in Auschwitz: “Je hóeft geen slachtoffer te zijn.”

De in Hongarije geboren Joodse Edith Eger (1927) overleefde Auschwitz als tiener. Over haar leven en haar praktijk als psycholoog schreef ze de internationale bestseller De keuze, leven in vrijheid. Vorig jaar verscheen van haar hand Het geschenk, 12 lessen die je leven kunnen redden. Edith Eger woont in Californië en heeft een vriend, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Het is vroeg in de ochtend als we elkaar via Zoom spreken, maar Edith Evan Eger is duidelijk klaar voor een nieuwe dag: gouden oorbellen in, een kleurige trui aan. Hoe het met haar gaat? “O honey, ik waardeer en vier elk moment dat mij wordt gegund”, zegt ze stralend. Ze heeft net haar eerste cappuccino op, de zon schijnt.

Dansen in Auschwitz

Lang geleden, in 1944, werd ze als zestienjarig ballet- en turnmeisje samen met haar ouders en oudere zus Magda vanuit Hongarije naar Auschwitz gedeporteerd. Haar ouders verdwenen meteen na aankomst in de gaskamers. Josef Mengele, de kamparts van Auschwitz, pikte haar uit de massa om voor hem te dansen. Die dans redde haar leven in meerdere opzichten. Toen ze een jaar later op dodenmars van Mauthausen naar Gunskirchen van uitputting niet meer verder kon, werd ze ondersteund door haar haast even verzwakte lotgenoten – omdat ze het brood dat Mengele haar na haar optreden toewierp met hen had gedeeld.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen