Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Helga van Leur: “Pas toen ik zwanger was, kwam het besef: ik mag er best zijn”

Premium

Helga van Leur: “Pas toen ik zwanger was, kwam het besef: ik mag er best zijn”

Op school kreeg Helga van Leur (50) jarenlang te horen dat ze het niveau niet aankon, en dat brilletje maakte haar ook niet populairder. Toch kwam het meisje dat altijd naar de wolken liep te kijken precies waar ze zijn moest: in het oog van de orkaan. “Ik weet nu dat ik best zinnige dingen kan inbrengen.”

Dat krijg je ervan als je gaat orkaanjagen in Amerika: een hele week had meteoroloog Helga van Leur nodig om bij te komen van dat avontuur, twee jaar geleden. Ze vertelt erover terwijl we in Utrecht in de tuin van een restaurant zitten, lekker in de schaduw. Het is 24 graden, toevallig haar favoriete temperatuur. Twintig jaar lang was Helga als weervrouw bij RTL Nieuws een vertrouwd gezicht voor veel Nederlanders. Haar passie voor en kennis van wat zich aan de hemel voltrekt, begint en stopt niet bij de paar minuten die ze per dag in beeld was. “Mensen dachten soms dat ik de studio kwam binnenwandelen voor een half uurtje. Poedertje op, verhaaltje afsteken en weer weg. Maar ik werkte een uur of negen intensief aan zo’n item. Bronnen en kaarten bestuderen, invalshoek bepalen, het liefst elke keer proberen om mensen iets mee te geven dat ze nog niet wisten.”

Als kind al liep Helga voortdurend naar de wolken te turen. Even overwoog de Zuid-Hollandse om te proberen als piloot zo dichtbij mogelijk te komen. Nu ze als weervrouw is gestopt, geeft ze lezingen over weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag. Onlangs bracht ze met sterrenkundige Govert Schilling een boek uit met de titel Dag & Nacht – De hemel verklaard door Helga van Leur & Govert Schilling. En als zich een gelegenheid voordoet om met eigen ogen de extremen van het klimaat te zien, grijpt ze die aan. Met een team studenten deed ze in Australië mee aan de Solar Challenge en ze reisde af naar Groenland om te kamperen op de ijskap: “Er is daar alleen maar ijs, geen boompje, geen beestjes, niks. Je voelt je echt heel nietig.” Om extreem weer te ervaren, ging ze met een van ’s werelds beste tornadojagers op jacht naar ‘roterende onweersbuien’. Een paar jaar later deed ze dat opnieuw om te ervaren hoe het is als een orkaan over je huis trekt.

Ben je een thrillseeker?

“Nou nee, veiligheid gaat voor alles. Je hoeft mij niet met een parachute op m’n rug uit een vliegtuig te gooien. De meteorologie en de onzekerheid rondom zo’n weersysteem snap ik, dus ook de gevaren. Maar door dichtbij te komen, door dingen zelf te zien en te voelen, leer je enorm veel. Als je onder een onweersbui staat, zie je boven je een enorme draaikolk waaruit aan de zijkanten slurfjes naar beneden komen. Sommige daarvan groeien uit tot tornado’s. Dat draait om je heen, alles suist, de elektriciteitsleidingen zingen door de trilling, de adrenaline giert door je lijf. Al je zintuigen staan aan. Achteraf pas merkte ik hoe intens zoiets onbewust is. Toen de orkaan zelf voorbij was, kwamen we nog een paar keer in penibele situaties terecht door overstromingen. De vluchtwegen lopen onder en worden onbegaanbaar. Weer thuis kreeg ik ineens last van ‘wat als…’. Wat als we een half uur later weg waren gereden van de plek waar we bijna vast waren komen te zitten? Een dag later stond het water daar negen meter hoog en er waren geen bomen meer om in te klimmen.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen