Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Johanna ter Steege: “Ik heb me echt een loser gevoeld”

Premium

Johanna ter Steege: “Ik heb me echt een loser gevoeld”

Cabaretier Herman Finkers en actrice Johanna ter Steege spelen in de film De beentjes van Sint-Hildegard een echtpaar met een nogal benauwend huwelijk. Hoe kijken de 2 Twentenaren zelf tegen hun relaties en het leven aan?

“Mag ik het vertellen?” vraagt Johanna aan Herman. Hij lacht en knikt. Johanna, blij: “In de film zit een scène waarin Gedda – mijn rol – een kauwgompje in de mond van haar man Jan stopt, gespeeld door Herman. ‘Ik wil helemaal geen kauwgom’, protesteert hij. Dan zegt zij: ‘Waarom doe je je mond dan open?’ Weet je wat ik hier vanmiddag zag? Dat Hermans vrouw Hetty hem in het voorbijgaan zomaar iets in zijn mond stopte. En Herman at het gewoon op!”
Herman: “Dáár komt het dus vandaan, riep je. Die film is totaal autobiografisch!”

Het is vrijdagmiddag, de zon gaat onder op het Twentse platteland en in de woonkeuken van Herman schateren de 2 acteurs het uit. Heeft Herman bij het schrijven van het scenario van de speelfilm De beentjes van Sint-Hildegard (Johanna: “Vreemde titel, maar als je de film ziet, begrijp je hem wel”) uit zijn eigen leven geput? “Natuurlijk heb ik dat gedaan!” zegt Herman. “Voor mijn cabaretvoorstellingen pluk ik alles uit mijn fantasie, maar zo’n filmscript blijft veel dichter bij de werkelijkheid. Het is niet puur autobiografisch, hoor. Ik heb uit mijn eigen relatie geput, maar ook uit de huwelijken die ik om me heen zie. Zo zag ik eens dat een man zijn glas cola van tafel wilde pakken, maar zijn vrouw was hem voor en reikte hem het glas aan. Al dat soort beelden kwamen naar boven toen ik dit script aan het schrijven was.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen