Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Maurice de Hond: “Het overlijden van iemand heeft ook positieve componenten”

Premium

Maurice de Hond: “Het overlijden van iemand heeft ook positieve componenten”

Afgelopen jaar overleed Marc (42), de zoon van opiniepeiler Maurice de Hond. Hij probeert geen ruimte te geven aan het gemis. “Het heeft niet zo veel zin je leven te laten bepalen door wat er niet is.”

Een heftig jaar?

“Ja. Maar buitenstaanders zien iemands overlijden vaak alleen maar als iets negatiefs. Ik vind dat het ook heel veel positiefs kan hebben. Dat heb ik al eens ervaren toen mijn vrouw veertig jaar geleden overleed. Haar overlijdensproces leek erg op dat van Marc. Zij hadden allebei de kracht om in die laatste maanden zo open met de situatie en hun dierbaren om te gaan, waardoor er nog heel veel moois ontstond. En dan heeft het overlijden van iemand ook veel positieve componenten. Je zegt bijvoorbeeld wat je voor elkaar betekent, iets wat je normaliter nooit zo uitspreekt.

Marc en ik hebben elkaar een brief van vijftien kantjes geschreven over onze relatie, en die aan elkaar voorgelezen. Zoiets doe je normaal niet. Dat zorgt ervoor dat je het leven van degene die veel te jong overlijdt op een bepaalde manier toch compleet maakt. Mijn vrouw zei vlak voor haar dood: ‘Als ik moet kiezen tussen hoe het nu gaat en over tien jaar een hartaanval krijgen, dan ben ik blij dat het op deze manier is gegaan.’ Veel buitenstaanders begrijpen dat alleen niet. Die horen alleen dat iemand is overleden en zijn daardoor geschokt. Dat zijn ook de reacties die ik krijg. ‘Ik moet er niet aan denken dat mijn kind zou overlijden!’ Ik zeg weleens: als het een verkeersongeluk was geweest, was het ook iets totaal anders geweest.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen