Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Nico Dijkshoorn: “Ik heb niks met dat mannen- gedoe”

Premium

Nico Dijkshoorn: “Ik heb niks met dat mannen- gedoe”

Nico Dijkshoorn (60) omschrijft zichzelf als een echte vrouwenman. Best logisch dus dat hij als columnist voor Libelle aan de slag gaat. “Ik denk dat ik veel ga schrijven over mijn moeder, mijn vriendin en mijn dochter.”

In de Leidse galerie waar we hebben afgesproken scharrelt een man met warrig haar rond in een zwarte trui en spijkerbroek, die me hartelijk toeknikt. Het is Nico Dijkshoorn, bijna onherkenbaar zonder bril en met een vriendelijke, bijna kwetsbare blik in zijn ogen. Hoe anders dan de schrijver die bij De wereld draait door elke woensdagavond de gasten becommentarieerde – vaak vol lof, soms met venijn. Met zijn typische stemgeluid vraagt hij of ik een kop koffie wil en gaat op zoek naar een mes voor de gevulde speculaas die ik heb meegebracht. “Jij dacht zeker: Nico Dijkshoorn is vast een gevulde-speculaas-man.”

Uit je columns en boeken rijzen twee Nico’s op: een man die lak heeft aan alles en een wat verlegen, gevoelige man.

(Verrast) “Dat is een goede observatie. De eerste Nico die je schetst, is de man die ik vaak in mijn stukjes ben. De tweede is de Nico die bij de slager in de rij staat en tegen zes mensen zegt: ‘Gaat u maar voor.’ Dat ik nu een bekende kop heb, heeft wel geholpen om over mijn verlegenheid heen te komen. In de platenzaak weten ze inmiddels dat ik deug, ondanks mijn wat onhandige voorkomen.”

Verlegen en onhandig?

“Tot aan de havo in Amstelveen was ik onzichtbaar – ik denk dat niemand weet dat hij met mij op school heeft gezeten. Maar in vier mavo moesten we een opstel schrijven over onze schooltijd. Tijdens de diploma-uitreiking, mijn moeder was erbij, werd mijn verhaal voorgelezen in een volle aula. Holy shit, toen merkte ik hoe lekker dat was. Voor mij was dat levensveranderend.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen