Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Presentator Patrick Lodiers: “Mensen durven het gesprek niet aan over de dood. We moeten van het taboe af!”

Premium

Presentator Patrick Lodiers: “Mensen durven het gesprek niet aan over de dood. We moeten van het taboe af!”

In zijn nieuwe televisieprogramma Leven voor de dood gaat Patrick Lodiers in gesprek met mensen die niet meer willen leven. Loodzwaar en tegelijkertijd mooi: “Het enige wat ik kan doen, is luisteren en niet oordelen.”

Het is niet iedereen gegeven om gelukkig te zijn. Soms doet het leven pijn, en soms zo veel dat iemand niet meer verder wil. Over dit dilemma wilde presentator Patrick Lodiers (49) een programma maken. “Zelf houd ik enorm van het leven”, zegt hij. “Ik ben een optimistisch mens. Ik vroeg me af: hoe komt het dat er ook mensen zijn die zo worstelen met het leven? Ik wilde dat begrijpen.”

Is je dat gelukt?

“Ik heb het geprobeerd, en ben ver gekomen. Maar echt begrijpen? Zelf zeggen de mensen die ik sprak: ‘Je kunt ons alleen begrijpen als je dat gevoel in je draagt. Wees blij dat je dat niet doet.’”

Thuisonderwijs

In Huize Lodiers in Abcoude is het weer stil. Wekenlang gaven Patrick en zijn partner Kim thuisonderwijs, net als al die andere ouders met jonge schoolgaande kinderen. Hun zonen Otis en Toots zitten op de basisschool. “We namen allebei twee dagen voor onze rekening. We hadden geluk: omdat Kim in het ziekenhuis werkt, mochten de jongens één dag per week naar school. Het lesgeven was bijna een fulltime baan, naast mijn reguliere werk. Zelfs af en toe een mailtje sturen bleek lastig. Ik heb een paar flinke baaldagen gehad. Maar ik heb wel enorm veel respect voor leraren gekregen, want het is toch een gave om kinderen iets te leren.”

Desondanks slaagde Patrick erin de laatste hand te leggen aan zijn programma Leven voor de dood, waarin hij een jaar lang mensen volgt voor wie het leven een last is en die eruit willen stappen. “Per dag plegen vijf mensen zelfmoord, honderdtienduizend mensen doen jaarlijks een zelfmoordpoging”, antwoordt Patrick op de vraag waarom dit programma gemaakt moest worden. “Veel Nederlanders krijgen er in hun directe omgeving mee te maken. En toch durven mensen het gesprek niet aan. We moeten van het taboe af.”

Patrick Lodiers

Taboe doorbreken

Wat raakte je het meest?

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen