Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Pia Dijkstra: “Fulltime werkende moeders worden nog steeds gezien als slechte moeders”

Premium

Pia Dijkstra: “Fulltime werkende moeders worden nog steeds gezien als slechte moeders”

Ze had altijd een overvolle agenda, als televisiepresentator en de afgelopen tien jaar als Tweede Kamerlid voor D66. Komend voorjaar verlaat Pia Dijkstra (66) de politiek en gaat ze, samen met haar man, genieten van haar vrije tijd.

Onder een bleek novemberzonnetje ligt het Binnenhof er verlaten bij, op een enkele verdwaalde toerist na. Ook de wandelgangen van de Tweede Kamer zijn uitgestorven. We zitten midden in de tweede lockdown en bijna iedereen werkt zo veel mogelijk thuis. “Het leven begint zo langzamerhand wel saai te worden”, verzucht Pia Dijkstra in de deftige vergaderzaal van D66 met donkere lambrisering en krakende parketvloeren.

“Wat ik vooral mis zijn de contacten met anderen. Bij elkaar op de koffie, afspreken met vrienden, bijkletsen met de collega’s bij de koffiemachine, even horen wat er allemaal speelt. Mijn leesclub, die mis ik ook. We hebben weleens met elkaar gezoomd, maar dat is toch niet te vergelijken met een live bijeenkomst.” Haar drie volwassen zonen heeft ze al in geen maanden omhelsd en geknuffeld. “Met de jongste was ik afgelopen zomer een paar dagen in Drenthe, maar ook toen hebben we elkaar niet vastgepakt. Hij werkt als arts-onderzoeker in een ziekenhuis, dan moet je niet het lot tarten. We zien de kinderen wel thuis, of in de tuin bij de vuurkorf. Mijn man is een zeventiger en behoort tot de risicogroep. Bovendien: dit zijn nu eenmaal de regels en ik ben niet iemand die de regels makkelijk aan haar laars lapt.”

Met Pia Dijkstra ben ik, net als de rest van 50+ Nederland, zo’n beetje opgegroeid, en haar frisse kalme gezicht met het dikke blonde haar is me bijna net zo vertrouwd als dat van een vriendin. Van 1988 tot 2000 presenteerde ze het Achtuurjournaal, daarna vertrok ze naar het medische programma Vinger aan de pols. In 2010 werd ze in de Tweede Kamer gekozen als fractielid van D66 en met haar medisch-ethische portefeuille bleef ze bepaald niet onopgemerkt. Haar wetsvoorstel Voltooid leven pleit voor hulp bij euthanasie bij 75-plussers die, ook al zijn ze niet ernstig ziek, hun leven voltooid vinden. Dat veroorzaakte behoorlijk wat reuring en het laatste woord is er nog niet over gezegd. Ook loodste ze met eindeloos geduld de nieuwe Donorwet door de Tweede Kamer en is die wet nu ook goedgekeurd door de Eerste Kamer. Sinds 1 juli 2020 geldt voor iedereen: wie niets invult in het Donorregister, geeft automatisch toe-stemming om na overlijden zijn of haar organen en weefsel weg te geven. Deze wet was broodnodig om het tekort aan donormateriaal op te lossen, maar stuitte aanvankelijk op veel weerstand.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen