Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Presentator Harm Edens: “Van tegenslag word ik strijdlustig”

Premium

Presentator Harm Edens: “Van tegenslag word ik strijdlustig”

Dat het rare tijden zijn, kan Dit was het nieuws-presentator Harm Edens (58) eigenlijk niet meer horen. Hij maakt zich grote zorgen over de wereld, al ziet hij ook lichtpuntjes. Een gesprek over de liefde, het vaderschap en humor in tijden van crisis.

Als klein kind kwam Harm Edens erachter dat als je wat aarde en een eikel in een zelfgekleid potje duwt, daar wat water bij doet en de bovenkant afdekt met plastic, er een plantje uitkomt. En dat dat plantje een eikenboompje kan worden. “Ik vond dat magisch, ben meteen overal in mijn omgeving van die plantjes gaan uitzetten. Als je nu door Enschede loopt, zie je nog steeds op de gekste plekken eikenbomen van vijftig jaar oud staan.”

En al kennen we hem vooral als de vrolijke en snedige presentator van het populaire programma Dit was het nieuws; die liefde voor de natuur bleef. Niet voor niets zet hij zich al jarenlang op allerlei gebieden in voor duurzaamheid. Soms doet hij dat publiekelijk, als ambassadeur voor het Wereld Natuur Fonds bijvoorbeeld. Maar vaker is hij juist achter de schermen actief als deelnemer of initiator van diverse denktanks en fora rond een klimaatbestendige wereld. Dus hoe verontrustend deze tijd ook is: de coronacrisis geeft ons wat het klimaat betreft misschien wel het juiste zetje in de goede richting, hoopt hij. “We zitten wereldwijd allemaal in dezelfde penarie, en de mensen die dat niet denken, waren toch al nooit leuk. Laten we dus proberen hier een doorbraak van te maken. Want in je eentje veranderen is eng, maar met elkaar kan het hartstikke leuk zijn.”

Dat klinkt optimistisch, voel je je ook zo?
“Het is wisselend en ik denk dat dat voor veel mensen geldt. In het begin zag ik nog veel ‘instagramreacties’ bij mensen, waarbij alles zogenaamd geweldig ging. Nu hoor ik ook andere verhalen, er zijn flink wat barsten in ons idee van maakbaarheid gekomen. En dat geldt ook voor mij. In eerste instantie dacht ik dat dit wel zou meevallen, tot op een dinsdag in maart binnen 10 minuten tachtig procent van mijn werk werd afgezegd. Congressen over duurzaamheid, opdrachten waarbij ik dagvoorzitter zou zijn: weg. Gelukkig zijn er alweer online alternatieven ontstaan om de boel draaiende te houden. Maar ik merk toch dat ik elke dag met een soort spanning wakker word. Meestal ben ik meteen klaarwakker, tegenwoordig moet ik eerst even wennen aan de werkelijkheid. Zo van: o ja, wat was er ook alweer? Over mezelf maak ik me trouwens niet zo druk, maar ik vind het wel enorm verontrustend wat deze crisis met de wereld gaat doen.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen