Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Singer-songwriter Maaike Ouboter: “Via mijn muziek kun je horen hoe ik met verdriet omga”

Premium

Singer-songwriter Maaike Ouboter: “Via mijn muziek kun je horen hoe ik met verdriet omga”

Zes jaar geleden veroverde Maaike Ouboter (27) Nederland met haar onwaarschijnlijk prachtige liedje Dat ik je mis. Binnenkort staat ze in de theaters met haar eigen solotour. Én is ze te zien op haar eigen festival. “Ik wil dit al heel lang.”

Het is alweer een tijdje geleden dat ze gefotografeerd is, zegt Maaike Ouboter nadat ze voor de Libelle-fotograaf heeft geposeerd. De afgelopen maanden hield ze zich bewust buiten beeld, maar nu is het tijd om weer tevoorschijn te komen. En hoe! Op zondag 4 augustus organiseert ze in het Amsterdamse Bos haar eigen muziekfestival, en daarna, vanaf oktober, is ze in het theater te zien en te horen met een nieuw programma. Helemaal solo, glundert ze. “Veel mensen die mij kennen van Dat ik je mis denken dat ik altijd alleen op het podium sta, maar dat heb ik tot nu toe niet veel gedaan: ik had vaak een of meerdere muzikanten of zelfs een hele band bij me.”

Maar na de tour rond haar tweede album, Vanaf nu is het van jou was het tijd voor iets anders, vertelt ze bij de lunch. “Ik ben nu zes jaar bezig en ik heb geleerd dat ik om te groeien af en toe vrij moet nemen om na te denken over hoe het gaat. Wat maak ik, wat wil ik vertellen, waarom wil ik deze muziek delen met de wereld? Dat soort vragen stel ik mezelf dan. Doe ik dit omdat ik erin ben gerold? Omdat de mensen om me heen het graag willen? Of doe ik dit omdat ik het echt wil? Het is niet altijd makkelijk om dit soort lastige vragen helemaal open en eerlijk te beantwoorden. Daar moet je tijd voor hebben.”

Hoe zag jouw time-out eruit?
“Mijn agenda was leeg, maar om een stok achter de deur te hebben besloot ik wel om in het najaar een solotournee te plannen. Tijd alleen doet namelijk niks – je moet er wel iets mee doen. Maar omdat in januari die tour in het najaar nog best ver weg was, dwong ik mezelf ook om echt aan de slag te gaan met die grote vragen. Ik wist natuurlijk dat de tour ook zou kunnen doorgaan als deze maanden me niks zouden brengen – ik heb inmiddels genoeg liedjes en ik heb sowieso nieuwe verhalen te vertellen. Daar kan ik, wat er ook zou gebeuren, een mooi concert van maken. Dus eigenlijk was ik helemaal vrij om te doen wat ik wilde. Ik ben ook weer een tijdje in mijn eentje weggeweest.” 

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen