Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Twan Huys: “Ik ben terug op de plek waar ik me het meest comfortabel voel”

Premium

Twan Huys: “Ik ben terug op de plek waar ik me het meest comfortabel voel”

Heel Nederland zag hoe het programma Late night met presentator Twan Huys (56) mislukte en van de buis werd gehaald. Maar als een duikelaartje kwam hij overeind, publiceerde een boek én is weer op tv.

“Het klinkt misschien vreemd,” zegt Twan Huys, “maar ik heb een superleuk jaar achter de rug.”

Dat snap ik, veel erger kon het niet worden.
“Zo kun je het bekijken”, zegt hij lachend. “Maar zo bedoel ik het niet.” We zitten in een bruin Amsterdams café, al zegt Huys dat je tijdens het wandelen de beste gesprekken hebt. Hij kan het weten, want het afgelopen jaar wandelde hij met onbekende én bekende natuurvrienden door Nederland (denk: Herman Finkers, prinses Irene, zelfs de oude Jane Goodall sleurde hij mee over het Leersumse Veld). Van die wandelingen en gesprekken doet hij verslag in zijn aanstekelijke nieuwe boek Wandellust. Het is ongetwijfeld waar, over wandelen en praten, maar vandaag stormt het en blijven we toch maar binnen.

Huys oogt fit en vrolijk en die indruk klopt, beaamt hij: het gaat goed met hem. Daar ging, zoals iedereen weet, turbulentie aan vooraf. Nadat hij vanaf 2006 achtereenvolgens de actualiteitenprogramma’s NOVA en Nieuwsuur had gepresenteerd, gooide hij in 2018 het roer om. Hij stapte over naar RTL4 om daar een dagelijkse talkshow te gaan presenteren: RTL Late night met Twan Huys. De verwachtingen waren hoog-gespannen, maar de kijkcijfers vielen tegen en bleven tegenvallen. Op 4 maart 2019 werd het programma per direct van de buis gehaald.

Zo leuk was het dus allemaal niet.
“Dat is waar. Ik was na Kerst vol goede moed weer aan de slag gegaan. Het ging niet goed, dat was duidelijk, maar ik wilde het nog één keer proberen. Ik ben een ongeneeslijke optimist en opgeven ligt niet in mijn aard. Het was pijnlijk dat het niet lukte, maar er zat niks anders op, ik moest er dwars doorheen. Er waren geen sluiproutes, ik kon me niet verstoppen. Dan had ik een ander beroep moeten kiezen. Maar toen de stekker eruit werd getrokken, was ik niet heel erg verbaasd.”

Dat was niemand, geloof ik. Toch werd er heftig op gereageerd.
“Het was de opening van het NOS Journaal die dag! Op een gegeven moment kon ik er haast van een afstandje naar kijken en me afvragen: wat gebeurt hier? Een antwoord had ik niet, maar het was bizar. Laten we eerlijk zijn: het was maar een televisieprogramma.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen