Zoek binnen:

Beatrix’ grote liefde: ‘Als ze Claus eenmaal kennen, zullen ze ook van hem houden’

Premium

Beatrix’ grote liefde: ‘Als ze Claus eenmaal kennen, zullen ze ook van hem houden’

Prins Claus weet tot het eind van zijn leven een grote glimlach op het gezicht van zijn koningin te toveren. Een verhaal over opoffering, moeilijke momenten en vooral veel liefde.

Het is oudjaarsavond 1962 als Beatrix in Bad Driburg op een feest wordt voorgesteld aan de Duitse diplomaat Claus von Amsberg. Anderhalf jaar later ontmoeten ze elkaar opnieuw tijdens het huwelijk van prinses Tatiana zu Sayn-Wittgenstein en prins Moritz von Hessen. Als de gasten door de tuinen wandelen, besluit Claus languit op zijn rug in het gras te gaan liggen, nonchalant kauwend op een grassprietje.

Verliefd

Beatrix moet om hem lachen. Zij herinnert zich hem niet, hij weet nog wel wie zij is. Al snel liggen ze samen op het gazon te kletsen. De zon schijnt en een vonk springt over. Die avond wordt een groot bal gegeven. Voor het eerst dansen Beatrix en Claus samen, zoals ze nog vaak zullen doen in de vele jaren die volgen. Hij leidt, een hand op haar rug, haar andere hand stevig vast. Zij kruipt dicht tegen hem aan en kijkt lachend naar hem op.

Claus bezoekt Beatrix op kasteel Drakensteyn, meestal in gezelschap van vrienden. De eerste keer dat journalisten Claus spotten, is tijdens een wintersportvakantie in Gstaad, begin 1965. Ze dachten echter dat er misschien een romance zou opbloeien tussen Beatrix en prins Richard zu Sayn-Wittgenstein en besteden geen aandacht aan Claus. Hij is geen prins, maar een eenvoudige jonkheer, hij heeft geen belangrijke functie en is niet rijk. Kortom: geen partij voor de kroonprinses van het Koninkrijk der Nederlanden. Denken ze.

Met een Libelle-account kun je gratis 3 Premium-artikelen per maand lezen.

Een gratis account maak je binnen 1 minuut aan

of inloggen

Dit is een Premium-artikel.
Met een Libelle-account kun je 3 gratis Premium-artikelen per maand lezen

of INLOGGEN

Dit is een Premium-artikel.
Met een Libelle-account kun je 3 gratis Premium-artikelen per maand lezen

of INLOGGEN