Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De magie van Máxima: “Het charisma zit in haar open houding en zelfvertrouwen”

Premium

De magie van Máxima: “Het charisma zit in haar open houding en zelfvertrouwen”

Bijna 20 jaar geleden maakten we kennis met Máxima Zorreguieta, de nieuwe liefde van prins Willem-Alexander. Inmiddels is ze onze koningin. En wát voor een.

Al 21 jaar is ze de bekendste vrouw van Nederland: koningin Máxima. We praten soms over haar alsof we haar kennen. Wat ze draagt, wordt tot op de draad geanalyseerd en hoewel er een enkele keer eens een hè-wat-heb-je-nou-toch-weer-aan-momentje is, genieten we stiekem ook van haar schitterende kleding en tiara’s, elementen van een absoluut ongewoon leven. En daarom is het des te specialer dat de meeste mensen haar toch niet als een ‘verheven’ persoon beschouwen.

Hebben we het over Máxima, dan herkennen we eerder de pubermoeder in haar, die zowel aanmoedigt als bijstuurt (“Van mij mag het, maar ook aan papa vragen”, zei ze in een docu-mentaire tegen een van haar dochters) en intussen o zo trots op haar dochters is (ook al plunderen die steeds vaker haar inloopkast). Of de collega die met een tikje verwilderde lokken een vergadering inrolt, maar die wél altijd haar zaakjes op orde heeft. Of de leeftijdgenoot die zich soms vast net zo moe voelt als wij, ondanks alle luxe. Het zijn die 2 kanten van haar leven – koninklijke glamour én het leven van een vrouw die volgend jaar 50 wordt – die haar zo’n boeiend mens maken.

Genetisch geluk

Dat onze koningin zo veel mensen fascineert, is voor een deel genetisch geluk: Máxima heeft prettige gelaatstrekken met een beetje bolle wangen en haar gezicht is niet helemaal symmetrisch. Dat is toch leuker om naar te kijken dan naar een perfect plaatje. Tel daar innerlijke kracht en een geweldige lach bij op (en de ijdelheid om als volwassene een tijdje een beugel te dragen) en het is duidelijk waarom mannelijke staatshoofden haar hand altijd net iets te lang vasthouden, als ze ‘m al niet kussen. Toch zou het minder indruk maken zonder Máxima’s natuurlijke uitstraling: ze weet altijd wat ze moet zeggen, ze kan leuke korte gesprekjes voeren én luisteren, ze maakt complimenten en stelt mensen met een grapje op hun gemak. Het lukt haar vrijwel altijd om mensen met een prettig gevoel achter te laten. Dit is niet aangeleerd: tijdens haar eerste baan bij een bank – ze was toen begint 20 werd ze al met klanten op pad gestuurd vanwege haar sociale vaardigheden.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen