Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Opgroeien op Soestdijk: “Vader is streng en trekt snoepbonnen in als de honden niet op tijd worden uitgelaten”

Premium

Opgroeien op Soestdijk: “Vader is streng en trekt snoepbonnen in als de honden niet op tijd worden uitgelaten”

Wij kennen Paleis Soestdijk vooral van de Koninginnedag-defilés op tv, met een bordes vol zwaaiende koningskinderen. Voor Beatrix was dit de plek waar ze in bomen klom en tekeningen maakte: de plek waar ze opgroeide.

‘De Engelschman zit aan de bar, wij gaan maar weer eens slapen. De 1e wacht is voor elkaar, de 2e komt nu gapen. Wij staren naar maagd’lijke papieren, loom, verveeld, geduldig als de mieren.’ Dat dichtte een journalist op 28 januari 1938. De internationale pers zat al weken te wachten op de eerste bevalling van kroonprinses Juliana, die plaats ging vinden op paleis Soestdijk. Ze was half januari uitgerekend. Voor het hek van het paleis stond dag en nacht een menigte Oranjefans te posten. Op 21 januari vergat een lakei een paar ganglampen uit te doen. Opgewonden journalisten reden die nacht in toerbeurt op tandems naar het paleis om niets te missen. Het bleek loos alarm.

Oranje-baby’s waren vrij zeldzaam. Sinds 1902 was er maar 1 geboren: Juliana. Op haar rustte nu een zware verantwoordelijkheid. Voor het hek van Soestdijk stond een bord: ‘Ingevolge den wensch van HM de Koningin wordt het publiek verzocht zich te onthouden van elke luidruchtige huldebetoging met het oog op de noodzakelijkheid van volkomen rust voor de prinses.’ Met hetzelfde doel was het luchtruim boven Soestdijk sinds 14 januari in een straal van 5 kilometer gesloten.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen