Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Tessel over Robert: “Manisch of niet, hij kon voorlopig de pot op”

Premium

Tessel over Robert: “Manisch of niet, hij kon voorlopig de pot op”

De nacht na het etentje met Jet, Mieke en Ingrid had ik lang wakker gelegen. Het was inmiddels januari, de nachten waren koud, en ik kreeg het maar niet warm onder mijn dekbed.

Tenslotte ging ik mijn bed uit, trok een pyjamabroek aan en sokken, en maakte in de keuken wat melk warm. Ik keek op mijn telefoon en zag dat het bijna half vier was. Op de Whatsapp van Robert zag ik dat hij om 3.11 uur nog online was geweest. Met wie was hij in vredesnaam midden in de nacht aan het appen? Mijn hart sloeg op hol. Zou hij ook momenteel ook andere vrouwen hebben? Deze zweterige, veel te schel lachende en ratelende man? Ik kon het me niet voorstellen. Waarschijnlijk viel hij ook ‘s nachts zijn vrienden, zussen en zonen lastig met een onophoudelijke vloed aan telefoontjes, voorstellen en manische waanideeën.

Dat hij midden in de nacht aan het appen was, betekende ook dat hij niet of nauwelijks sliep. En juist dat tekort aan slaap was zo gevaarlijk bij een bipolaire stoornis, had ik gelezen op internet. Ook zijn psychiater had bij zijn ontslag uit de kliniek benadrukt dat hij moest zorgen voor een leven met rust, reinheid en regelmaat, had Robert verteld. ‘Daarom vind ik het aan zee ook zo fijn. Ik denk dat ik daar een huisje ga zoeken. Dan trek ik me terug uit het Amsterdamse leven en ga ik alleen nog maar lezen en schrijven.’ Toen ik vroeg hoe hij dan zijn geld moest verdienen, sloeg hij met geïrriteerd gebaar de krant op. Ik voelde me een oude zure doos die zijn feestje verpestte door voortijdig het licht aan te doen.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen

Meer van Tessel Tindert

Alles van Tessel Tindert