Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De Dag Nadat 18 – Ik met voorrang een coronavaccin kreeg

Premium

De Dag Nadat 18 – Ik met voorrang een coronavaccin kreeg

Esther (53) is qua leeftijd nog lang niet aan de beurt voor een coronavaccin. Haar overgewicht is echter wel een reden om de prikken te krijgen. Na enige twijfel besluit ze toch om zich te laten vaccineren.

Esther: “Mijn man draait zich naar me toe als de wekker gaat om kwart voor zeven. ‘Hoe voel je je?’, vraagt hij. Ik raak mijn bovenarm aan waar gisteren een dosis AstraZeneca in is gespoten. ‘Prima!’ Bij dit vaccin moet ik alert zijn op kortademigheid, zwelling van de benen en wazig zien, maar ik heb nergens last van. Het is een veilig idee dat ik straks beschermd ben tegen corona. Over tien weken krijg ik de tweede prik. Fijn dat ik me op de lijst heb laten zetten, al voelde het een beetje gek om voorrang te krijgen. Gelukkig gunde iedereen aan wie ik het vertelde mij die prik van harte. Er is ook een goede reden voor.

Zware belasting

Een paar weken geleden kwam in het nieuws dat mensen met overgewicht eerder zouden worden gevaccineerd. Meteen barstte de bom in de media: gaan ze dikke mensen nou belonen voor hun ongezonde leefwijze? Ik heb daardoor getwijfeld of ik me zou aanmelden. Was het wel eerlijk dat ik die prik kreeg? Ongezond ben ik trouwens niet, op mijn overgewicht na. Elk jaar krijg ik een check-up bij de huisarts en zelfs mijn bloeddruk is keurig. Eigenlijk is obesitas ook een ziekte. Niemand zegt: ‘Nu ga ik lekker heel dik worden.’ Het is bovendien de beslissing van experts wie een prik krijgt.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen

Meer van De Dag Nadat

Alles van De Dag Nadat