Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dagboek Maud 41: “Ik kan er niet meer tegen dat mama elk moment kan ontsnappen”

Premium

Dagboek Maud 41: “Ik kan er niet meer tegen dat mama elk moment kan ontsnappen”

Maud dacht dat haar moeder zich niets zou herinneren van de ontsnappingspoging waarbij ze gewond is geraakt. Maar kennelijk beseft Babs toch dat ze thuis wordt opgesloten.

Lees ook het Dagboek van Koen.

We moeten op zoek naar een verzorgingshuis voor Babs als ze het ziekenhuis uit mag. Revalidatie is niet nodig volgens de arts. In de eerste plaats omdat ze fysiek aardig goed herstelt, in de tweede plaats omdat ze op korte termijn naar een verzorgingshuis zal gaan waar ze alle hulp zal krijgen om weer te gaan bewegen. De hechtingen in haar benen trekken pijnlijk bij het lopen. Maar als ze te lang in bed blijft liggen, zal lopen steeds lastiger worden. Er zal dus hoe dan ook geoefend moeten worden.

Nu we het er in onze kleine familie over eens zijn dat mama naar een zorginstelling gaat, zijn we weer beland in het doolhof van afkortingen van de zorg in Nederland. Eerst moeten we een WLZ-indicatie (Wet langdurige zorg) hebben zodat mama op de wachtlijst kan bij verzorgingshuizen. Deze aanvraag kun je doen bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg), online of schriftelijk. Het CIZ beoordeelt of we recht hebben op een WLZ en welk zorgprofiel daarbij hoort. Zij bepalen dus of mama ‘slecht’ genoeg is voor die langdurige zorg, en wat ons nieuwe PGB (Persoonsgebonden budget) wordt. Eerder had ze een WMO-indicatie gekregen vanuit de gemeente, maar dat is inmiddels alweer ruim een jaar geleden. De casemanager die in coronatijd niet langer kwam, kan ons wegwijs maken en helpen bij de aanvragen, maar doet dat het liefst online.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen