Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

75 jaar vrijheid: “In Canada ervoer prinses Juliana een gevoel van intense vrijheid”

Premium

75 jaar vrijheid: “In Canada ervoer prinses Juliana een gevoel van intense vrijheid”

Als íets het Nederlandse volk moed en kracht gaf, dan was dat het koningshuis. Ook al verbleef dat tijdens de Duitse bezetting noodgedwongen in het buitenland. Tegelijkertijd waren de Canadese jaren voor prinses Juliana en haar dochters juist een periode van emancipatie en vrijheid.

“Het treurigste moment van onze vlucht kwam toen we in Canada van de boot afstapten.” Dat zei Martine Feaver-Del Court van Krimpen in 1983 tegen schrijver Albert Van Der Mey. Martine was de boezemvriendin van prinses Juliana. Zij vergezelde haar in mei 1940 op de vlucht voor de Duitsers naar Canada. “We beschouwden het schip als een stukje Holland, en toen moesten we dat stukje achterlaten. En we hadden geen idee voor hoe lang.”

Het leven van de Oranjes was, zoals dat van de meeste Nederlanders, onherkenbaar veranderd sinds Hitler op 10 mei 1940 Nederland was binnengevallen. Juliana en Martine hadden de eerste dagen in de schuilkelders van Paleis Noordeinde doorgebracht, met hun kinderen, prins Bernhard en Willem Roëll, Martines man en tevens Bernhards privésecretaris. Ook koningin Wilhelmina zat bij hen in de krappe ruimte. “Je lag er op een hoopje”, zei Martine als 91-jarige in het tv-programma Nova in 2008.

Nederland gaf zich over

Op 12 mei droeg Wilhelmina Bernhard op zijn gezin naar het veilige Engeland te begeleiden. Niet alleen uit moederliefde, maar ook om de toekomst van de monarchie te waarborgen. Martine en de kleine Renée zouden meereizen, evenals de kinderverzorgster van de prinsesjes, Sophia Feith. In hun kielzog drie rechercheurs. Het groepje reed in een gepantserde vrachtwagen van de Nederlandse bank naar de haven van Scheveningen. Martine: “Bernhard rapporteerde over de verwoesting die hij zag uit een raam. We hadden het gevoel dat hij een beetje overdreef, dat was wel zijn aard.” De vrouwen stelden hun mening bij toen hun schip op een haar na werd getroffen door een Duitse mijn, wat een oorverdovende explosie veroorzaakte. Ze kwamen veilig aan in Londen, waar ze logeerden bij de Britse koninklijke familie, aan wie de Oranjes verwant waren via Juliana’s grootmoeder Emma. Een paar dagen later werd Rotterdam gebombardeerd. Nadat het centrum weggevaagd was, gaf Nederland zich over.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen