Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Verzetsheldin Loek Caspers: “Een mens in nood moet je áltijd helpen”

Premium

Verzetsheldin Loek Caspers: “Een mens in nood moet je áltijd helpen”

Afgelopen zomer, in augustus 2019, overleed op 95-jarige leeftijd een van Nederlands laatst overgebleven verzetsstrijders: Loek Caspers. Het verzet kreeg ze met de paplepel ingegoten vanuit haar ouderlijk huis, maar ook na de oorlog bleef ze zich onvermoeibaar inzetten om racisme te bestrijden. “Ze had haar naasten lief.”

“Vluchtelingen hebben het niet gemakkelijk,” zei Loek Caspers in april 2018 tijdens een van haar laatste publieke toespraken in het plaatsje Langbroek bij Utrecht, waar ze zelf tijdens de oorlog zat ondergedoken. Ze richtte zich daarbij speciaal tot de aanwezige kinderen. “Een besluit nemen om te vluchten is niet eenvoudig. Je laat je huis, al je spullen en familie achter omdat je niet veilig meer bent. Je weet niet of je iemand die je kent ooit nog terug zult zien. Je hoopt op een leven in een veilig land. Deze mensen moeten geholpen worden, want een mens in nood moet je altijd helpen. Als er een vluchtelingenkind in je klas komt, ga er dan mee om zoals je doet met je andere vriendjes. Neem hem of haar mee naar huis en naar je sportclub zodat ze voelen dat ze erbij horen. En luister niet naar mensen die gemene opmerkingen maken over al die vreemdelingen.”

Heb oog voor je naasten: het was Loek Caspers ten voeten uit. Op 8 augustus 2019 overleed de voormalige verzetsvrouw. De uitvaartdienst was in Den Haag waar ze lid was geworden van de internationale katholieke kerk. Die zat bomvol. Er waren oorkondes van generaal Eisenhower, de geallieerde opperbevelhebber tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de Britse luchtmacht RAF. “Ze heeft na haar dood veel van haar bezittingen aan goede doelen geschonken,” zegt haar zus. “Tot het laatst toe had ze haar naaste lief, dat is haar grootste verdienste geweest. Ze heeft zichzelf niet verloochend.” Loek is in Driebergen, de plaats waar ze opgroeide en waar haar oorlogsjaren zich afspeelden, begraven.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen