Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Marjo Straver-de Vos herdenkt elke 4 mei de slachtoffers met familie van een Duitse soldaat

Premium

Marjo Straver-de Vos herdenkt elke 4 mei de slachtoffers met familie van een Duitse soldaat

Marjo Straver-de Vos (1950) herdenkt elk jaar op 4 mei de slachtoffers van een dramatische gebeurtenis uit februari 1945 in haar dorp Benschop. Dat doet ze samen met familieleden van een Duitse soldaat. Journalist Bram de Graaf speelde daarin een belangrijke rol.

Het is 4 mei 2019, even voor 8 uur, het moment waarop we de Nederlandse slachtoffers en omgekomenen sinds de Tweede Wereldoorlog herdenken. In het plaatsje Benschop, een boerenlintdorp ten zuidwesten van Utrecht, volgt een camerateam een groepje mensen dat op weg is naar een monument naast een boerderij. Voor de boerderij staan al tientallen mensen te wachten. Wat de meeste van hen niet weten: in het groepje dat wordt gevolgd door de camera, bevinden zich naast familieleden van Nederlandse verzetsstrijders, onderduikers en boeren die tijdens de oorlog op deze plek zijn overleden, ook de familieleden van een hier gesneuvelde Duitse militair. Want, zo zegt Marjo Straver-de Vos, nichtje van een van de verzetsstrijders: “Zijn familie heeft er eveneens onder geleden. Die wetenschap sterkt mijn geloof in verzoening. Het is hoog tijd dat we de schuldvraag achter ons laten om samen verder te kunnen gaan.”

Het drama van Benschop

Het is 6 jaar geleden dat ik Marjo voor het eerst ontmoette. Mijn familie van moeders kant komt uit het naast Benschop gelegen Polsbroek. Als ik als kind naar mijn opa en oma ging, kwamen we altijd langs het oorlogsmonument in Benschop. Daarop staan de namen van 8 mannen die hier als gevolg van een Duitse razzia in februari 1945, 3 maanden voor de bevrijding, zijn omgekomen. Omdat mijn familie betrokken was bij het verzet in de streek, maar niemand me meer precies kon vertellen wat er hier was gebeurd, besloot ik er een boek over te schrijven. Daarvoor dook ik het archief in en ging op zoek naar ooggetuigen van wat ‘Het drama van Benschop’ is gaan heten. Marjo is opgegroeid op de boerderij bij het monument, haar moeder was de zus van een van de omgekomen verzetsstrijders. Marjo aarzelde of ze wilde meewerken aan een boek, maar besloot dat toch te doen omdat ze bang was dat er anders feitelijke onjuistheden in zouden komen. Haar moeder had zelf ook een archief aangelegd over de razzia, dat ik mocht gebruiken.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen