Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Myrna Tugendhaft-Reens (82) overleefde een concentratiekamp: “Vrouwen zakten uitgeput in elkaar”

Premium

Myrna Tugendhaft-Reens (82) overleefde een concentratiekamp: “Vrouwen zakten uitgeput in elkaar”

De Joodse Myrna Tugendhaft-Reens (82) overleefde concentratiekamp Bergen-Belsen. Nu vertelt ze haar verhaal op scholen, zodat niet wordt vergeten wat de Joden in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan.

“Kende u Anne Frank?” vraagt een leerling.
“Die zat een tijdje in hetzelfde kamp als ik, maar in een ander gedeelte”, antwoordt Myrna.
Een leerling: “Droeg u ook een ster?”
Myrna: “Dat moest pas als je 6 jaar was. Toen zat ik al in het kamp.”
Een leerling: “Was u ook zo dun?”
Myrna: “Ik was vel over been.”
Een leerling: “Dat is best zielig. Eigenlijk zou u dood moeten zijn.”
Myrna: “Als het langer had geduurd, was ik dood geweest, ja. Gelukkig werd ik door de Amerikanen bevrijd.”
Een leerling: “Ik vind het knap dat u niet huilt.”
Myrna: “Ik heb genoeg gehuild, hoor. En ik huil nog steeds soms.”

Op scholengemeenschap Sint Ursula in Heythuysen, Noord-Limburg, zit de 82-jarige Myrna Tugendhaft-Reens aan een tafel met haar man Mattie, met wie ze 58 jaar is getrouwd. Om hen heen zitten 12 kinderen van de eerste en tweede klas van het vmbo. Mattie en Myrna zijn hier om hun verhaal over de holocaust te vertellen. Want wat er toen is gebeurd, mag nooit meer gebeuren, vinden ze. Elders in de aula zitten andere ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog, allemaal veteranen van ver in de 90 die hebben gevochten in die oorlog. Myrna en Mattie zijn de enige Joodse mensen. Ze komen hier elk jaar op uitnodiging van de plaatselijke Stichting Herdenkingsmonument Militairen. Myrna ziet er zoals elk jaar tegenop om hier haar verhaal te doen. “Ik ben niet dol op de schoolbezoeken”, zegt ze eerlijk. “Kinderen zijn snel afgeleid en dat vind ik lastig. Het is niet het makkelijkste verhaal.”

Daarom doet ze het deze keer anders. Niet alleen aan een tafel zoals in de voorgaande jaren, maar samen met Mattie. Hij is begonnen met zijn verhaal. Mattie vraagt wat de leerlingen over de oorlog weten en vertelt over Hitler. Hij vraagt of ze hebben gehoord wat er met de Joden is gebeurd. De kinderen knikken. “Hebben jullie weleens Joodse mensen gezien?” vraagt hij. Ze schudden hun hoofd. “Nou, wij zijn Joods”, zegt hij. “Zien wij er anders uit?”

“Nee”, klinkt het in koor. Mattie, die in 1937 in Maastricht is geboren, vertelt over zijn onderduiktijd. Zo overleefde hij de oorlog. Daarna is Myrna aan de beurt.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen