Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Nicolette Goldsmann haar vader overleefde een jappenkamp: “Mijn vader zweeg omdat hij ons een onbezorgde jeugd wilde geven”

Premium

Nicolette Goldsmann haar vader overleefde een jappenkamp: “Mijn vader zweeg omdat hij ons een onbezorgde jeugd wilde geven”

Nicolette Goldsmann (47) is creative director, getrouwd en heeft 3 kinderen. Haar vader Pim Goldsmann (88) overleefde als jongen een jappenkamp in Nederlands-Indië.

“Als kind was ik me niet bewust van mijn vaders oorlogsverleden. Hij sprak er nooit over en ik groeide op in een veilige omgeving, ik had dus geen reden om ernaar te vragen. De eerste keer dat me iets opviel, was ik toen ik een jaar of 12 was. Ik zat naar de film Escape from Sobibor te kijken en mijn vader kwam er even bij zitten. We zagen een scène waarin de gevangenen in hun barak muziek maakten en een beetje geinden met elkaar. ‘Zo ging dat helemaal niet’, zei mijn vader, bijna boos. ‘Alsof je het daar leuk kon hebben!’ Ik voelde meteen dat daar iets zat. Er waren wel meer aanwijzingen, achteraf gezien, maar over het algemeen hield mijn vader zijn emoties voor zich. Hij was en is een positief en pragmatisch denkend mens. Maak iets van je leven, gaf hij mij mee. Hij was ook heel erg toekomstgericht. Hoezo de tijd nemen om iets naars te verwerken? Je moet door!

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen