Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Mosterdsoep met Tilburgse kaasbitterballen

  • Mag even duren
  • Makkelijk
  • Iets duurder
Benodigdheden voor 4 personen
  • bitterballen, 12-15 stuks
  • 2 sjalotten
  • 125 g boter
  • 250 g bloem
  • 100 ml bier, La Trappe (Tilburgs abdijbier) of ander donker bier
  • 400 ml kippenbouillon
  • 250 g oude kaas, van de Ruurhoeve (of andere oude kaas)
  • 2 takjes peterselie
  • arachideolie, om in te frituren
  • 4 eieren
  • 250 g paneermeel
  • 250 g knolselderij
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 250 g champignons
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
Bereiding::
  1. Bereidingstijd: 60 min. + 2 uur wachttijd

  2. Begin met de bitterballen. Pel en snipper de sjalotten. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de sjalotten aan. Voeg in één keer 150 gram van de bloem al roerend toe en laat ca. 4 minuten garen.

  3. Blus af met het bier en schenk de kippenbouillon erbij. Verwarm op laag vuur en blijf roeren tot er een gladde, gebonden ragout ontstaat. Laat 10-15 minuten zachtjes koken.
  4. Snijd de kaas in blokjes. Pluk de blaadjes van de peterselie en hak ze fijn. Roer de kaas en de peterselie door de ragout en neem de pan van het vuur. Schenk de ragout in een ondiepe schaal, laat afkoelen en minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  5. Voor de soep: schil de knolselderij en snijd in blokjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de champignons in grove stukken. Ris de blaadjes van de tijm en de naaldjes van de rozemarijn.

  6. Verhit een soeppan en smelt hierin de boter. Voeg de knolselderij, ui, knoflook, champignons, tijm en rozemarijn toe en laat even stoven. Roer de bloem erdoor en laat de roux ca. 10 minuten garen.
  7. Voeg de koude bouillon toe, roer goed door en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 10 minuten doorkoken.
  8. Pureer de soep met een staafmixer en roer de room en het bier erdoor. Schenk de soep door een zeef en roer de mosterd erdoorheen.
  9. Recept afkomstig uit: Het lekkerste van Guus en Dick, Kosmos Uitgevers

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien