Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Oliebollen met een twist

  • Ik heb alle tijd
  • Makkelijk
  • Goedkoop
Benodigdheden voor 25 stuks
  • 1 ei
  • 500 ml melk
  • 500 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • frituurolie
  • poedersuiker
  • 100 g gekookte ham
  • blokjes kaas, zeer klein gesneden
  • 100 g tutti frutti, fijn gesneden en 10 minuten geweekt in warm water
  • 3 el speculaaskruiden
  • 2 appels, klein gesneden
  • 100 g rozijnen
  • 50 g walnoten (grof gehakt)
  • 1 blikje ananas, hoeveelheid naar wens en in kleine stukjes gesneden
  • bitterkoekjes, hoeveelheid naar wens
  • amaretto
  • 100 g hazelnoten, fijngehakt
  • poedersuiker
  • 1 el cacaopoeder, + extra voor de topping
Bereiding::
  1. Basisbeslag: Laat het ei en de melk op kamertemperatuur komen. Houd 1 eetlepel van de bloem apart. Doe voor het basisbeslag de rest van de bloem in een beslagkom en schep de gist, suiker, kaneel en 1 theelepel zout erdoor. 

  2. Klop het ei los. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en schenk het losgeklopte ei erin. Schenk al roerend de melk erbij. Blijf roeren tot een glad beslag ontstaat.

  3. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het oliebollenbeslag op een warme, tochtvrije plaats 1 uur rijzen, tot het volume is verdubbeld.

  4. Verhit in een frituurpan de olie tot 175 °C. Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje. Laat het bolletje in de hete frituurolie glijden door de tang boven de olie in te knijpen. Frituur 4-5 oliebollen tegelijk in ca. 5 minuten goudbruin en gaar. Keer de oliebollen halverwege de baktijd, als ze dat niet vanzelf doen.

  5. Neem de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze in een met keukenpapier bekleed vergiet uitlekken. Laat de frituurolie eerst weer op juiste temperatuur komen, alvorens de volgende serie oliebollen te bakken. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker.
  6. Hartige oliebolvulling: Snijd de gekookte ham in kleine stukjes en blokjes oude kaas zo groot als een krent. Roer deze mix goed door het beslag. Dek af en laat een uur rijzen. Maak deze oliebollen wel in het formaat bitterbal, anders zijn ze te machtig. Vervolgens volg je bovenstaand recept.

  7. Notenoliebollen met vruchten: Roer de speculaaskruiden door het oliebollenbeslag. Meng er de appel, rozijnen, walnoten en de tutti frutti doorheen. Dek het geheel af en laat een uur rijzen op kamertemperatuur. Bak ze daarna in normale grote volgens het klassieke recept. 

  8. Chocolade topping en hazelnootvulling: Roer door het oliebollenbeslag de cacaopoeder. Voeg de hazelnoten toe en roer het geheel goed door. Dek het beslag af met een vochtige doek of plasticfolie en laat het een uur rijzen op een warme plaats. Maak en bak de oliebollen vervolgens volgens het klassieke recept. Meng voor de topping een klein beetje cacaopoeder met poedersuiker. 

  9. Ananas-amaretto-oliebollen: Leg de bitterkoekjes een half uur in amaretto en snijd ze heel fijn. Laat stukjes ananas uit blik van ongeveer een halve cm uitlekken in een vergiet. Roer door het beslag en zorg dat deze vulling maximaal 40% van het geheel vormt. Maak ook deze bollen net zo groot als een bitterbal, omdat ze anders te machtig zijn.

Bron: Margriet.nl

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien