Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

12x de gezelligste terrassen van het Gooi

Morgen wordt het weer tropisch warm – wat een feestje! Wij zeggen: gauw het terras op en die zonnestralen meepakken. Regioreporter Tessa zet 12 fijne plekken in het Gooi voor je onder elkaar waar je optimaal van de zomer kunt genieten.

1. George L.A. (Laren)
Voor een vleugje New York én een beetje Frankrijk moet je bij George L.A. in Laren zijn. In de tuin zit je heerlijk knus tussen het vele groen. Vergeet hun signature dish niet te proeven – de tonijnpizza. Die is zó lekker, daar eet je bijna je bord bij op. De zaak is elke dag open tot 01:00 uur.

Advertentie

2. Blushing (Blaricum)
Bij Blushing in Blaricum kun je fantastische koffie’s drinken terwijl je een beetje aan je vitamine D-niveau werkt buiten. Wil je wat zoetigheid bij je kop thee of cappuccino? Dat kun je hier met een gerust hart doen, want de taarten en brownies zijn gemaakt met natuurlijke zoetstoffen zoals stevia. Lang niet zo slecht voor je, dus. In het weekend open vanaf 09:00 uur, doordeweeks vanaf 08:00 uur.

3. Vida (Hilversum)
Altijd knus: samen wat kleine happen bestellen, op tafel zetten en alles gemütlich delen. Bij VIDA vind je – wat mij betreft – de meest heerlijke tapas van ‘t land. Van gambas al ajillo tot aan jamon Iberico: leef je uit. Het leven is immers iets waar je van moet genieten. VIDA is zeven dagen per week geopend vanaf 17:00.

4. Het Bonte Paard (Laren)
Een beetje zien – en gezien worden – doe je natuurlijk op hét kruispunt in hartje Laren. Je weet niet wat je ziet: de meest flamboyante auto’s en opvallende verschijningen komen langs terwijl jij rustig aan je koude biertje nipt. De stek bestaat inmiddels al vier eeuwen lang – nét zo lang als het Paleis op de Dam. Elke dag geopend, op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 01:00 uur.

5. Cornelisz (Huizen)
In de haven van Huizen kun je heerlijk boten kijken terwijl je rustig geniet van een bitterbal en een glas ijskoude rosé. Zeven dagen in de week geopend vanaf 10:00 uur.

6. Rust Wat (Blaricum)
Bij Rust Wat in Laren zit je middenin de natuur naast een grote vijver. Daar kun je heerlijk kijken naar alle eenden, ganzen en andere waterdieren die er wonen. Overigens is het eten hier ook uitstekend – reden genoeg om lekker lang te blijven hangen, dus. Iedere dag open vanaf 10:30 uur.

7. De Haven van Eemnes (Eemnes)
Weidevogels in het land, grazende koeien in de wei, eindeloos uitzicht en bloeiende pinksterbloemen onder je tafel. De Eemnesserpolder is niet voor niets verkozen tot één van de twintig ‘Nationale Landschappen’ in Nederland.

8. Eemlust (Baarn)
Vanaf je terrasstoel heb je uitzicht over de rivier de Eem. Helemaal leuk is dat je de tent dus ook via het water kunt bereiken. Dus ben je een dagje varen in de wateren van het Gooi, vergeet deze fijne plek in Baarn dan beslist niet. In 2012 is deze stek zelfs verkozen tot het Beste Terras van Midden-Nederland. Dat snap ik wel – want je zit hier als een godin in Frankrijk. Elke dag open vanaf 10:00 uur.

9. Havencafé (Naarden)
Het Havencafé ligt middenin het Naarderbos – een weergaloos ongerept stuk natuur. Neem de hond mee en ga na je terrasuurtje lekker een stuk wandelen. Gooi je gelijk alle dagelijkse sores van je af. Zeven dagen in de week open vanaf 11:00 uur.

10. Archibald (Bussum)
Archibald in Bussum heeft zelfs een dakterras: kun je heerlijk turen over alle mooie gebouwen van het Gooi. Of je nou komt voor een vlugge kop koffie of een romantisch diner voor twee: het kan hier allemaal.

11. Porto (Loosdrecht)
Bij Porto in Loosdrecht vinden er regelmatig gezellige feestjes plaats. Maar je kunt er op alledaagse dagen ook heerlijk tafelen voor een zacht prijsje: daar wordt je portemonnee nou écht blij van. Op dinsdag gesloten, de rest van de week open vanaf 12:00 uur.

12. Limes (Naarden-Vesting)
Een perfecte plek voor een vrijdagmiddagborrel (of een zaterdagmiddagborrel, natuurlijk) is Limes in Naarden-Vesting. Je kunt hier ongestoord genieten van kleine happen en fijne wijnen die per glas worden geschonken. Zo is iedere dag in een handomdraai omgetoverd tot een heus feest. Op maandag gesloten, alle andere dagen open vanaf 12:00 uur.

Ook regioreporter voor Libelle worden? Meld je dan hier aan!

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mensen uit dít jaar worden vervroegd uitgenodigd voor coronavaccin

Goed nieuws voor mensen die geboren zijn in 1952: deze groep mag namelijk eerder dan gepland een coronavaccin halen. Vanaf dinsdag zullen zij een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie van het RIVM.

Ook kunnen mensen uit deze leeftijdsgroep nu alvast zonder een uitnodiging online een afspraak maken. Het gaat in totaal om zo’n 200.000 mensen die het coronavaccin van Pfizer/BioNTech eerder mogen halen.

Advertentie

Eerder extra levering coronavaccin

Eigenlijk was het de bedoeling dat deze groep mensen pas eind april een uitnodiging zal ontvangen om begin mei een prik te krijgen, maar doordat er een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin is gekomen, komen ze eerder in aanmerking, aldus een woordvoerster van het RIVM. Volgens haar speelt het ook mee dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Hierdoor blijven er bepaalde afspraakmomenten openstaan, die ze nu dus alsnog willen vullen.

Uitnodiging van huisarts

Sommige mensen uit het jaar 1952 kunnen ook nog in een andere vaccinatiegroep terecht komen, zoals bijvoorbeeld die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor dat zij ook een uitnodiging voor een coronavaccin krijgen via hun huisarts. Mensen die mobiel zijn mogen volgens het RIVM zelf kiezen door wie ze zich laten inenten.

Janssen vaccin

Woensdag werd nog bekend gemaakt dat de 80.000 doses van het Janssen vaccin die Nederland al heeft, voorlopig nog op de plank blijft liggen. Minister De Jonge van Volksgezondheid wil wachten met prikken totdat er meer bekend is over het onderzoek dat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar de veiligheid van het middel doet.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. Bij wat voor situaties wordt een NL-Alert ingezet? En wat als je ‘m niet ontvangt?

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Helaas pindakaas: lenteweer laat nog even op zich wachten

Eerder zag het er nog naar uit dat we dit weekend zonnig weer zouden krijgen, maar het lijkt er op dat we toch nog even geduld moeten hebben. Het weer dat we de afgelopen twee dagen hebben gehad, houdt namelijk nog wel even aan. Volgens Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp laat het lenteweer zich voorlopig niet zien.

En dat is toch een flinke domper…

Advertentie

Volgende week wel droog

Na dagen van grijze wolken, regen en frisse temperaturen was het vooruitzicht van lenteweer érg aantrekkelijk, maar voorlopig zit het er dus nog niet in. Zaterdag en zondag start de dag zonnig, maar in de loop van de dag ontstaan er stapelwolken die de zon wegdrukken. Ook maandag en dinsdag is het weer nog niet om over naar huis te schrijven: er valt hier en daar nog een kleine regenbui, maar de rest van de week houden we het waarschijnlijk wel droog. “Het is ook redelijk windstil nu en als de zon schijnt dan merk je echt wel dat het april is,” aldus Middendorp.

Waar dan wel lenteweer?

Hoewel het aardig fris gaat zijn, is het volgens Middendorp verstandig om je alsnog goed in te smeren. “Het voelt buiten misschien niet als halverwege april, maar de zon heeft nu een zonkracht van 4. in de wintermaanden staat de zon laag en voel je dat minder. Maar in de zomermaanden komt de zon steeds hoger te staan en wordt hij steeds feller. Hierdoor kan je sneller verbranden.” Mensen die willen genieten van lenteweer kunnen volgens hem het beste een bezoekje brengen aan het noorden van het land en dan met name het Waddengebied. Daar zal het zonnetje volgende week lekker schijnen en kan het tot wel 17 graden worden.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mensen uit dít jaar worden vervroegd uitgenodigd voor coronavaccin

Goed nieuws voor mensen die geboren zijn in 1952: deze groep mag namelijk eerder dan gepland een coronavaccin halen. Vanaf dinsdag zullen zij een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie van het RIVM.

Ook kunnen mensen uit deze leeftijdsgroep nu alvast zonder een uitnodiging online een afspraak maken. Het gaat in totaal om zo’n 200.000 mensen die het coronavaccin van Pfizer/BioNTech eerder mogen halen.

Advertentie

Eerder extra levering coronavaccin

Eigenlijk was het de bedoeling dat deze groep mensen pas eind april een uitnodiging zal ontvangen om begin mei een prik te krijgen, maar doordat er een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin is gekomen, komen ze eerder in aanmerking, aldus een woordvoerster van het RIVM. Volgens haar speelt het ook mee dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Hierdoor blijven er bepaalde afspraakmomenten openstaan, die ze nu dus alsnog willen vullen.

Uitnodiging van huisarts

Sommige mensen uit het jaar 1952 kunnen ook nog in een andere vaccinatiegroep terecht komen, zoals bijvoorbeeld die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor dat zij ook een uitnodiging voor een coronavaccin krijgen via hun huisarts. Mensen die mobiel zijn mogen volgens het RIVM zelf kiezen door wie ze zich laten inenten.

Janssen vaccin

Woensdag werd nog bekend gemaakt dat de 80.000 doses van het Janssen vaccin die Nederland al heeft, voorlopig nog op de plank blijft liggen. Minister De Jonge van Volksgezondheid wil wachten met prikken totdat er meer bekend is over het onderzoek dat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar de veiligheid van het middel doet.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien