Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Eventalk: Dagelijkse bezinning met live muziek

Tijdens het Festival Oude Muziek vindt er in TivoliVredenburg dagelijks een Eventalk plaats. Dat is een korte interventie door een denker begeleid door muziek die ons de avond inleidt. Denkkracht en muziek vullen elkaar aan in verstilde sfeer. 

UTRECHT – Bij ons is het minder bekend, maar in de Engelse kathedralen is de evensong een belangrijke traditie. Aan het eind van de middag opent de kerk haar deuren voor een gesproken overdenking omkranst met koormuziek. De Eventalk, een seculiere versie van de evensong, vindt plaats als het avonduur aanbreekt, om ons even te doen stilstaan in ons drukke leven voor een moment van bezinning. Van 29 augustus 2015 t/m 6 september 2015 spreken er verschillende geleerden, maar de muziek wordt steevast verzorgd door vocaal barokensemble Vox Luminis uit België. Filosofie en muziek vullen elkaar aan in een verstilde sfeer.

Advertentie

Overzicht van sprekers:

Za 29 Aug. 18.30: Jordi Savall, dirigent en gambist: ‘Een reflectie op de geschiedenis van de Europese muziek, met als een vertrekpunt een ironisch citaat van Stendhal uit 1809. Kunnen we eigenlijk wel spreken van vooruitgang? Hoe verklaren we dan al die eeuwen aan vergeten muziek?’ (spreektaal: Engels)

Zo 30 Aug. 18.30: Prof. Rosi Braidotti, Centre for the Humanities, Utrecht University: ‘Music, Drugs and Emancipation’ (spreektaal: Engels)
Aan oude muziek zit altijd maar een progressief, haast provocatief aspect. En als luisteraar van dit derde millennium is Rosi Braidotti hierdoor enorm gefascineerd. Een goed voorbeeld hiervan is de Kaffee Cantate van Johann Sebastian Bach (BWV 211). In haar Eventalk spreekt ze over heilige monsters en seculaiere spelers en komen ook onderwerpen als drugs en emancipatie aan de orde.

Ma 31 Aug. 18.30: Dr Barbara Titus, Muziekwetenschap, Universiteit van Amsterdam en coördinator van het Early Music symposium: ‘Wie bezet(te) het Maagdenhuis?’
Wat is de universiteit? Een publieke instelling? Een bedrijf? Een privilege “for the happy few”? Een vrijhaven voor experiment met de implicatie van (aanvankelijke) mislukking? Een opleidingsinstituut voor BV Nederland? Een reservoir van menselijke expressievormen, ideeën, verhalen, technieken en erfgoed? Deze vragen kregen urgentie tijdens de bezetting van het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam in de hete lente van 2015. In deze Eventalk dringen ze zich op conceptuele en zintuiglijke wijze opnieuw onontkoombaar aan ons op.

Di 1 Sept. 18.30: Dr Ernst van den Hemel, Religiewetenschap, Universiteit Utrecht: ‘The Times They Are A Changin’. Protestliederen: religie, muziek en provocatie’
We denken bij protestliederen vaak aan de jaren zestig, toen door muzikanten op vaak aanstootgevende wijze tegen heilige huisjes aangeschopt werd. Maar ambiguïteit, provocatie en grove suggestiviteit, verpakt in pakkende melodietjes, waren ook in de vroegmoderne tijd een favoriet middel om de geest van protest rond te doen gaan. Middels voorbeelden uit de tijd van de Rederijkers en de Nederlandse Opstand wordt verkend hoe protest, religie en muziek mede Nederland hebben gevormd.

Wo 2 Sept. 18.30: Prof. David PascoeComparative Literature, Universiteit Utrecht: ‘Mourning Music’ (spreektaal: Engels)
Purcell’s Funeral Sentences speelde een belangrijke rol in de nationale rouw bij de dood van de Engelse koningin Mary. Maar wat gebeurt er met zo’n muziekstuk als het uit de originele context wordt gehaald en geplaatst wordt in een heel nieuw kader, zoals bijvoorbeeld de film A Clockwork Orange van Stanley Kubrick? Gaat er hierdoor ook de kracht van de muziek verloren of krijgt het opeens een heel nieuw licht?

Do 3 Sept. 18.30: Prof. Wiljan van den Akker, Literature, Universiteit Utrecht: ‘Poetry, Flamenco, Improvisation, Creativity’ (spreektaal: Engels)
Wiljan van den Akker praat over creativiteit en neemt een origineel startpunt: het in elkaar zetten van een nachtkastje van de Ikea. Hij eindigt bij misverstanden met betrekking tot improvisatie in de muziek, met de flamenco als voorbeeld. Grote vraag: bestaat er zoiets als vrije wil? Zijn antwoord is: nee.

Vr 4 Sept. 18.30: Prof. Josine Blok, Antieke Cultuur, Universiteit Utrecht: ‘Draagt muziek bij tot goed burgerschap?’
Muziek brengt mensen in beweging. In de Griekse stadstaten was muziek een onmisbare factor in het gezamenlijke leven van de burgers. Welke ideeën zaten daarachter en waarom zagen politieke filosofen muziek als de basis van goed burgerschap? En wat hebben deze ideeën nu nog te zeggen voor ons leven als burgers?

Za 5 Sept. 18.30: Prof. Wessel Krul, Moderne kunst- en cultuurgeschiedenis , Rijksuniversiteit Groningen: ‘Muziek als tijdmachine’
We gaan naar concerten van oude muziek omdat we deze muziek mooi vinden, maar ook omdat zij oud is. De oude muziek houdt iets uit het verleden levend dat velen niet graag zouden missen. Voor de duur van het concert zijn we even in een andere wereld. Maar wat is dat verleden waarmee de muziek ons in contact brengt? Wat zien we op de haltes tijdens onze tijdreis?

Zo 6 Sept. 11.00, 12.30: Aftrap van Culturele Zondag Uitfeest Een mystery guest spreekt de overpeinzing uit en ensemble Vox Luminis vertolkt het zelden uitgevoerde meesterwerk Spem in Alium van componist Thomas Tallis (Grote Zaal).

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diana kookt met groenten uit het seizoen: "Het is goedkoper én lekker afwisselend"

Diana Aben (49) heeft de ‘groene gewoonte’ om voornamelijk Nederlandse seizoensgroente en -fruit te kopen. Dat blijkt afwisselender te zijn dan gedacht én ze bespaart er ook nog eens geld mee.

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Door het jaar heen schommelen de prijzen van groente en fruit nogal: een bakje aardbeien is in de winter een stuk duurder dan in de zomer. Én het kost meer CO2-uitstoot om dat bakje hier in de supermarkt te krijgen. Diana: “Ik vind het geen fijn idee dat sommige etenswaren een lange vliegreis moeten maken of in een verwarmde kas groeien, terwijl er zoveel lekkere groenten in Nederland buiten de verwarmde kas groeien. Daarom kies ik voor seizoensgroente en -fruit uit eigen land. Dat is ook nog eens voordeliger.”

Wat groeit wanneer

“Ik weet inmiddels precies wat wanneer groeit, dus groente en fruit uit het seizoen kopen gaat nu automatisch. Zo groeien in Nederland in de winter vooral wortelen, spruitjes en boerenkool. Ook is het in deze tijd van het jaar slim om te kiezen voor bewaargroenten, zoals pompoenen, witte, groene en rode kolen en knolselderij. Nu in het voorjaar is er weer heerlijke verse kleurige snijbiet of jonge sla uit de koude kas.” 

Afwisselende recepten

“Koken met Nederlandse seizoensgroenten hoeft ook helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn. Knolselderij lijkt bijvoorbeeld een beetje saai, maar is heel lekker in schijfjes met olie en kruiden uit de oven. Dan nog wat plakken kaas erover: lekker zoet en hartig tegelijkertijd! Rode kool is weer lekker met rozijnen, kaneel en appel. En als ik wel de tijd en zin heb om lang in de keuken te staan, kijk ik in mijn kookboek van Ottolenghi voor extra inspiratie.” 


Diana: “In Nederland groeien zoveel lekkere groenten.” 

Groente uit het seizoen

“Ik koop seizoensgroenten en -fruitsoorten in de supermarkt en ik heb een groente-abonnement bij een moestuin in Haarlem. Ik betaal dan één keer per jaar een vast bedrag en mag iedere week verse groente komen plukken. Laatst had ik raapstelen geoogst en daar stamppot van gemaakt. Het is zo leuk om te zien hoe groenten eigenlijk groeien, ook voor kinderen! Toen mijn dochter nog klein was, vond ze het een heel avontuur om mee te gaan oogsten.” 

Benieuwd naar meer tips om duurzaam groente en fruit te kiezen? Hier vind je er meer informatie over.

Meer groene gewoontes van Diana

Diana heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Koop houdbare groenten en fruit: “Zoals zuurkool en bonen uit blik. Daar bespaar ik geld mee, want versproducten zijn beperkt houdbaar en dan komt het weleens voor dat ik het moet weggooien. In blik blijft iets een jaar goed.” 
  • Zet een frambozenstruik in je tuin: “Die hoef je maar één keer per jaar te snoeien en hij doet het makkelijk in de tuin. Heerlijk om verse frambozen zo van de struik te eten.” 
  • Koop eens een verspakket in de supermarkt: “Er zit precies in wat je nodig hebt en meestal bevatten die seizoensgroenten. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.” 

Lees hier meer over de groene gewoontes van anderen, zoals de voordelen van een deelauto of hoeveel je kunt besparen door elektrische apparaten te vervangen.

Goed voor het klimaat én de portemonnee

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Ook tijdens het boodschappen doen kun je een duurzame keuze maken die beter is voor het klimaat. Kijk op iedereendoetwat.nl waar je op kunt letten bij het kopen van groente en fruit en voor meer handige tips.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diana kookt met groenten uit het seizoen: "Het is goedkoper én lekker afwisselend"

Diana Aben (49) heeft de ‘groene gewoonte’ om voornamelijk Nederlandse seizoensgroente en -fruit te kopen. Dat blijkt afwisselender te zijn dan gedacht én ze bespaart er ook nog eens geld mee.

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Door het jaar heen schommelen de prijzen van groente en fruit nogal: een bakje aardbeien is in de winter een stuk duurder dan in de zomer. Én het kost meer CO2-uitstoot om dat bakje hier in de supermarkt te krijgen. Diana: “Ik vind het geen fijn idee dat sommige etenswaren een lange vliegreis moeten maken of in een verwarmde kas groeien, terwijl er zoveel lekkere groenten in Nederland buiten de verwarmde kas groeien. Daarom kies ik voor seizoensgroente en -fruit uit eigen land. Dat is ook nog eens voordeliger.”

Wat groeit wanneer

“Ik weet inmiddels precies wat wanneer groeit, dus groente en fruit uit het seizoen kopen gaat nu automatisch. Zo groeien in Nederland in de winter vooral wortelen, spruitjes en boerenkool. Ook is het in deze tijd van het jaar slim om te kiezen voor bewaargroenten, zoals pompoenen, witte, groene en rode kolen en knolselderij. Nu in het voorjaar is er weer heerlijke verse kleurige snijbiet of jonge sla uit de koude kas.” 

Afwisselende recepten

“Koken met Nederlandse seizoensgroenten hoeft ook helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn. Knolselderij lijkt bijvoorbeeld een beetje saai, maar is heel lekker in schijfjes met olie en kruiden uit de oven. Dan nog wat plakken kaas erover: lekker zoet en hartig tegelijkertijd! Rode kool is weer lekker met rozijnen, kaneel en appel. En als ik wel de tijd en zin heb om lang in de keuken te staan, kijk ik in mijn kookboek van Ottolenghi voor extra inspiratie.” 


Diana: “In Nederland groeien zoveel lekkere groenten.” 

Groente uit het seizoen

“Ik koop seizoensgroenten en -fruitsoorten in de supermarkt en ik heb een groente-abonnement bij een moestuin in Haarlem. Ik betaal dan één keer per jaar een vast bedrag en mag iedere week verse groente komen plukken. Laatst had ik raapstelen geoogst en daar stamppot van gemaakt. Het is zo leuk om te zien hoe groenten eigenlijk groeien, ook voor kinderen! Toen mijn dochter nog klein was, vond ze het een heel avontuur om mee te gaan oogsten.” 

Benieuwd naar meer tips om duurzaam groente en fruit te kiezen? Hier vind je er meer informatie over.

Meer groene gewoontes van Diana

Diana heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Koop houdbare groenten en fruit: “Zoals zuurkool en bonen uit blik. Daar bespaar ik geld mee, want versproducten zijn beperkt houdbaar en dan komt het weleens voor dat ik het moet weggooien. In blik blijft iets een jaar goed.” 
  • Zet een frambozenstruik in je tuin: “Die hoef je maar één keer per jaar te snoeien en hij doet het makkelijk in de tuin. Heerlijk om verse frambozen zo van de struik te eten.” 
  • Koop eens een verspakket in de supermarkt: “Er zit precies in wat je nodig hebt en meestal bevatten die seizoensgroenten. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.” 

Lees hier meer over de groene gewoontes van anderen, zoals de voordelen van een deelauto of hoeveel je kunt besparen door elektrische apparaten te vervangen.

Goed voor het klimaat én de portemonnee

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Ook tijdens het boodschappen doen kun je een duurzame keuze maken die beter is voor het klimaat. Kijk op iedereendoetwat.nl waar je op kunt letten bij het kopen van groente en fruit en voor meer handige tips.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien