Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dorpsfeest Loo Bathmen: voor paal.....of erop?

Het dorpsfeestseizoen is in Overijssel losgebarsten. Alle feesten lijken op elkaar, maar in Loo Bathmen is aanstaand weekend een speciale attractie!

Hoog (en droog?)
Minimaal zeven waaghalzen gaan van vrijdagavond 19.30 uur tot zondagmiddag rond 15.00 uur op een paal zitten. Op respectabele hoogte. Degene die het langst zit, krijgt de hoofdprijs van een respectabel bedrag en allerlei extra cadeaus. Maar niemand komt er zonder contanten af want je mag je favoriete kandidaat natuurlijk nog extra sponsoren.

Advertentie

School- en dorpsfeest
Degenen die niet op de paal zitten, hebben ook genoeg te doen: nadat ze hebben genoten van de op vrijdagavond opgevoerde revue en deelgenomen aan de optocht op zaterdagochtend, worden ze verwacht voor de Zeskamp. Daarin strijden buurtschappen om de prijzen én de eer. Je hebt er natuurlijk mensen bij die helemaal nergens aan meedoen maar vooral zorgen voor het verhogen van de feestvreugde in het algemeen: vergenoegd met een biertje in de hand toekijken.

Muziek
Op vrijdag na de revue wordt ons een wervelende show voorgeschoteld door DJ Appie Bracula. We zijn benieuwd. Op zaterdagavond treedt er steevast een band op die een enorme hoop lawaai produceert en waar je doorgaans lekker los op kunt gaan. Een goed gesprek voer je maar in je eigen tijd.

Ontbijtje
Het hoogtepunt van het feest vind ik persoonlijk het ontbijt, wat pesterig ‘de brunch’ genoemd (na de avond daarvoor is het aantreden om 10.00 ’s ochtends bést vroeg). Ruim 300 mensen schuiven aan fraai gedekte tafels aan en hebben allemaal een warm ei! Zo’n knappe planning! Ook het ontbijt wordt weer opgeluisterd door gezellige live muziek, al is niet iedereen van de noodzaak daarvan overtuigd.

Snuffelen & schieten
Nadat het ontbijt genuttigd is, stormt iedereen naar buiten naar de rommelmarkt. Daar kun je best een tijdje zoet zijn want dat is een flinke. Ondertussen begint het vogelschieten voor jeugd en volwassenen. Het is de kunst, een houten vogel van de paal te schieten. Als tenslotte de vogel valt dan is degene die dat voor elkaar gekregen heeft een jaar lang schutterskoning(in) en de jongere scherpschutter de schuttersprins(es). In vol ornaat worden ze door hun buren op de schouders gehesen en maken ze diverse ererondjes over het feestterrein.

Klaar
Om klokslag 18.00 uur is het feest afgelopen en scharrelt het gros van de feestgangers richting huis. Maar met net zoveel enthousiasme als waar het feest mee is opgebouwd, wordt er vrijwel meteen alweer een begin gemaakt met het opruimen. En iedereen is altijd even blij.

Ook een kijkje nemen op het feest en de paalzitters? Het hele programma  vind je hier . Het Loofeest: Daor moj bie wèzen!

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diana kookt met groenten uit het seizoen: "Het is goedkoper én lekker afwisselend"

Diana Aben (49) heeft de ‘groene gewoonte’ om voornamelijk Nederlandse seizoensgroente en -fruit te kopen. Dat blijkt afwisselender te zijn dan gedacht én ze bespaart er ook nog eens geld mee.

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Door het jaar heen schommelen de prijzen van groente en fruit nogal: een bakje aardbeien is in de winter een stuk duurder dan in de zomer. Én het kost meer CO2-uitstoot om dat bakje hier in de supermarkt te krijgen. Diana: “Ik vind het geen fijn idee dat sommige etenswaren een lange vliegreis moeten maken of in een verwarmde kas groeien, terwijl er zoveel lekkere groenten in Nederland buiten de verwarmde kas groeien. Daarom kies ik voor seizoensgroente en -fruit uit eigen land. Dat is ook nog eens voordeliger.”

Wat groeit wanneer

“Ik weet inmiddels precies wat wanneer groeit, dus groente en fruit uit het seizoen kopen gaat nu automatisch. Zo groeien in Nederland in de winter vooral wortelen, spruitjes en boerenkool. Ook is het in deze tijd van het jaar slim om te kiezen voor bewaargroenten, zoals pompoenen, witte, groene en rode kolen en knolselderij. Nu in het voorjaar is er weer heerlijke verse kleurige snijbiet of jonge sla uit de koude kas.” 

Afwisselende recepten

“Koken met Nederlandse seizoensgroenten hoeft ook helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn. Knolselderij lijkt bijvoorbeeld een beetje saai, maar is heel lekker in schijfjes met olie en kruiden uit de oven. Dan nog wat plakken kaas erover: lekker zoet en hartig tegelijkertijd! Rode kool is weer lekker met rozijnen, kaneel en appel. En als ik wel de tijd en zin heb om lang in de keuken te staan, kijk ik in mijn kookboek van Ottolenghi voor extra inspiratie.” 


Diana: “In Nederland groeien zoveel lekkere groenten.” 

Groente uit het seizoen

“Ik koop seizoensgroenten en -fruitsoorten in de supermarkt en ik heb een groente-abonnement bij een moestuin in Haarlem. Ik betaal dan één keer per jaar een vast bedrag en mag iedere week verse groente komen plukken. Laatst had ik raapstelen geoogst en daar stamppot van gemaakt. Het is zo leuk om te zien hoe groenten eigenlijk groeien, ook voor kinderen! Toen mijn dochter nog klein was, vond ze het een heel avontuur om mee te gaan oogsten.” 

Benieuwd naar meer tips om duurzaam groente en fruit te kiezen? Hier vind je er meer informatie over.

Meer groene gewoontes van Diana

Diana heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Koop houdbare groenten en fruit: “Zoals zuurkool en bonen uit blik. Daar bespaar ik geld mee, want versproducten zijn beperkt houdbaar en dan komt het weleens voor dat ik het moet weggooien. In blik blijft iets een jaar goed.” 
  • Zet een frambozenstruik in je tuin: “Die hoef je maar één keer per jaar te snoeien en hij doet het makkelijk in de tuin. Heerlijk om verse frambozen zo van de struik te eten.” 
  • Koop eens een verspakket in de supermarkt: “Er zit precies in wat je nodig hebt en meestal bevatten die seizoensgroenten. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.” 

Lees hier meer over de groene gewoontes van anderen, zoals de voordelen van een deelauto of hoeveel je kunt besparen door elektrische apparaten te vervangen.

Goed voor het klimaat én de portemonnee

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Ook tijdens het boodschappen doen kun je een duurzame keuze maken die beter is voor het klimaat. Kijk op iedereendoetwat.nl waar je op kunt letten bij het kopen van groente en fruit en voor meer handige tips.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diana kookt met groenten uit het seizoen: "Het is goedkoper én lekker afwisselend"

Diana Aben (49) heeft de ‘groene gewoonte’ om voornamelijk Nederlandse seizoensgroente en -fruit te kopen. Dat blijkt afwisselender te zijn dan gedacht én ze bespaart er ook nog eens geld mee.

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Door het jaar heen schommelen de prijzen van groente en fruit nogal: een bakje aardbeien is in de winter een stuk duurder dan in de zomer. Én het kost meer CO2-uitstoot om dat bakje hier in de supermarkt te krijgen. Diana: “Ik vind het geen fijn idee dat sommige etenswaren een lange vliegreis moeten maken of in een verwarmde kas groeien, terwijl er zoveel lekkere groenten in Nederland buiten de verwarmde kas groeien. Daarom kies ik voor seizoensgroente en -fruit uit eigen land. Dat is ook nog eens voordeliger.”

Wat groeit wanneer

“Ik weet inmiddels precies wat wanneer groeit, dus groente en fruit uit het seizoen kopen gaat nu automatisch. Zo groeien in Nederland in de winter vooral wortelen, spruitjes en boerenkool. Ook is het in deze tijd van het jaar slim om te kiezen voor bewaargroenten, zoals pompoenen, witte, groene en rode kolen en knolselderij. Nu in het voorjaar is er weer heerlijke verse kleurige snijbiet of jonge sla uit de koude kas.” 

Afwisselende recepten

“Koken met Nederlandse seizoensgroenten hoeft ook helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn. Knolselderij lijkt bijvoorbeeld een beetje saai, maar is heel lekker in schijfjes met olie en kruiden uit de oven. Dan nog wat plakken kaas erover: lekker zoet en hartig tegelijkertijd! Rode kool is weer lekker met rozijnen, kaneel en appel. En als ik wel de tijd en zin heb om lang in de keuken te staan, kijk ik in mijn kookboek van Ottolenghi voor extra inspiratie.” 


Diana: “In Nederland groeien zoveel lekkere groenten.” 

Groente uit het seizoen

“Ik koop seizoensgroenten en -fruitsoorten in de supermarkt en ik heb een groente-abonnement bij een moestuin in Haarlem. Ik betaal dan één keer per jaar een vast bedrag en mag iedere week verse groente komen plukken. Laatst had ik raapstelen geoogst en daar stamppot van gemaakt. Het is zo leuk om te zien hoe groenten eigenlijk groeien, ook voor kinderen! Toen mijn dochter nog klein was, vond ze het een heel avontuur om mee te gaan oogsten.” 

Benieuwd naar meer tips om duurzaam groente en fruit te kiezen? Hier vind je er meer informatie over.

Meer groene gewoontes van Diana

Diana heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Koop houdbare groenten en fruit: “Zoals zuurkool en bonen uit blik. Daar bespaar ik geld mee, want versproducten zijn beperkt houdbaar en dan komt het weleens voor dat ik het moet weggooien. In blik blijft iets een jaar goed.” 
  • Zet een frambozenstruik in je tuin: “Die hoef je maar één keer per jaar te snoeien en hij doet het makkelijk in de tuin. Heerlijk om verse frambozen zo van de struik te eten.” 
  • Koop eens een verspakket in de supermarkt: “Er zit precies in wat je nodig hebt en meestal bevatten die seizoensgroenten. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.” 

Lees hier meer over de groene gewoontes van anderen, zoals de voordelen van een deelauto of hoeveel je kunt besparen door elektrische apparaten te vervangen.

Goed voor het klimaat én de portemonnee

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Ook tijdens het boodschappen doen kun je een duurzame keuze maken die beter is voor het klimaat. Kijk op iedereendoetwat.nl waar je op kunt letten bij het kopen van groente en fruit en voor meer handige tips.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien