Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Virtuoos Concert opent Mozartfestival in Den Haag

Op 10 september vond in de Residentie van de Ambassadeur van Oostenrijk de opening plaats van het Mozartfestival. Tot dinsdag 15 september kun je op verschillende locaties in den Haag luisteren naar Mozart – uitgevoerd door zowel professionals als amauteurs, gratis en betaald.

Het festival Mozart in den Haag dankt haar ontstaan aan een spontane actie van festivalmanager Ellen van der Sar en voorzitter Jean Pierre de Vos. Ellen: “We ontdekten dat het gezin Mozart 250 jaar geleden Den Haag bezocht. In 1765 gaven Wolfgang Amadeus (1756-1791) en zijn vijf jaar oudere zusje Nannerl, een zeer begaafde clavecimbeliste, een concert aan het Haagse Hof. Destijds trok hun vader Leopold Mozart met zijn twee wonderkinderen en zijn vrouw in een koets door Europa.”

Advertentie

Graaf
Het Mozartfestival gaf het openingsconcert de titel In den Haag daar woont een Graaf. Op het programma stonden niet alleen composities van Mozart, maar ook van de Duitser Christian Ernst Graf. Dankzij hem genoot het Haagse hof In de tweede helft van de achttiende eeuw een goede muzikale reputatie. Graf dirigeerde ook het concert van de kinderen Wolfgang Amadeus en zijn zusje. Zijn compositie Laat ons juichen Batavieren inspireerde Wolfgang Amadeus tot het schrijven van enkele variaties voor klavier.

Camerata Delft
Bevlogen beroepsmusici van Camerata Delft verzorgden het bijzondere sfeervolle openingsconcert van het festival Mozart in den Haag. Vooral het fluitspel van Imre Rolleman was indrukwekkend. Quirine van Hoek en Machteld van Delft speelden foutloos het door Graf gecomponeerde duo economique. Een lastig stuk omdat twee violisten samen slechts ėėn viool bespelen.

Andrew Clark
Het concert kreeg een eigentijdse uitvoering dankzij het arrangement van Andrew Clark. Nu bespeelde hij de klavecimbel, maar in 2009 was hij te horen als klavecinist in het Prinsengrachtconcert. Andrew noemt Mozart vooral subtiel. “Door zijn werk te arrangeren kom je heel dicht bij de noten. Dan ontdek je dat Mozart echt speelde met de muziek. Hoe hij heel attent iets erbij schreef of juist erbuiten liet. Dan duik je in een heel sprankelende wereld.”

Carillon
Het festival verbindt de muziek van Mozart met al het andere aanwezige in den Haag. Zo speelt Gijsbert Kok tijdens de reguliere speeldagen werken van Mozart en zijn tijdgenoten op de beiaard van de Grote Kerk in Den Haag. Tijdens de opening van Mozart in Den Haag ontving Gijsbert een nieuws Haags beiaardsbok met daarin bewerkingen van Mozarts composities voor beiaard. Tijdens de speeldagen zal Gijsbert deze laten horen.

Het openingsconcert van Mozart in den Haag vormde een goede start voor 6 dagen Mozart in den Haag.

Tip: Ook het Haagse museum wijdt aandacht aan Wolfgang Amadeus Mozart.

Foto’s Marianne Visser van Klaarwater

foto 2: Camerata Delft
foto 3: clavecimbel
foto 3: Celliste Lotte Beukman
foto 4: Andrew Clark bespeelt de clavecimbel.

 

Zo zorg je ervoor dat je relatie standhoudt en samen oud wordt

relatie

Premium

Het aantal alleenstaanden en echtscheidingen is nog nooit zo hoog geweest. Hoe komt het toch dat de zoektocht naar De Ware zo moeilijk is geworden? En: wat kunnen we zelf eraan doen om goed samen oud te worden?

We zijn, uitzonderingen daargelaten, allemaal op zoek naar de ware liefde. En als we die gevonden hebben, proberen we dat gevoel zo stevig mogelijk vast te houden. Althans, dat zou je denken. De realiteit is anders. Niet eerder telde Nederland zo veel alleenstaanden. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw nam het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien